El Tsunami com a resposta

Tibar el carrer i l'opinió pública és, per ara, el més efectiu que es pot fer. Per tant, Tsunami al Camp Nou. Per més inconvenients que creï. Avui també són notícia les complicitats entre la Guàrdia Civil i Societat Civil Catalana, el decret que va permetre crear la Mancomunitat i Stalin

18 de desembre del 2019
Actualitzat a les 11:55h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Aquest vespre hi ha Clàssic. El Tsunami Democràtic, que ja va avisar que volia fer una gran acció propagandística al partit -això el va endarrerir- i que va ser acusat d'organització terrorista, centrarà totes les mirades fora del camp i qui sap si també al rectangle del joc. La protesta que s'organitzi pot ser la novetat del Barça-Madrid més que no pas les genialitats de Messi o la necessitat del Barça de Valverde de sumar els tres punts per mantenir el lideratge.

La plataforma nascuda per protestar contra la sentència del Suprem ha intentat, sense èxit, que el Barça tingués algun gest d'acord amb la seva història. Però el club, espantat per les sancions que puguin venir i sense ganes de mullar-se més del compte, ho ha evitat.

No està clar com protestarà el Tsunami, que preveu anunciar-ho aquest matí. Però sabem que els Mossos dissoldran els talls de trànsit i que la plataforma pretén que el món vegi la seva protesta però també que el partit es jugui. Fer compatible una cosa i l'altra pot ser complicat.

Però és evident que el context és d'excepció i ni les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez ni les trucades entre presidents semblen ser garantia de resoldre el conflicte. Tibar el carrer i l'opinió pública és, per ara, el més efectiu que es pot fer. Per tant, Tsunami al Camp Nou. Per més inconvenients que creï.

Avui no volia acomiadar El Despertador sense convidar-vos a una trobada amb el nostre cap de Política, Oriol March, i amb mi mateix per comentar l'actualitat política -i també per explicar-vos el que vulgueu saber de com fem la nostra feina al diari o escrivim els llibres que ell i jo hem publicat recentment- que farem amb els subscriptors de NacióDigital. Encara ens queden algunes places i les hem volgut posar a disposició dels que rebeu cada dia aquesta newsletter.

Per confirmar la vostra assistència només cal que contesteu a aquest correu i us enviarem els detalls de la trobada nadalenca, que serà demà, dijous, a les sis de la tarda al Caixa Fòrum de Barcelona (Francesc Ferrer i Guàrdia, 6, al costat de la Font Màgica). Hi sou convidats!
 

Avui no et perdis

»El Tsunami centra totes les mirades del Clàssic; per Bernat Surroca.

»El Tsunami al Camp Nou: un episodi més de la relació entre el Barça i Catalunya; per Pep Martí.

»Crònica: La represa del contacte entre Torra i Sánchez no dissipa les discrepàncies; per Oriol March.

»La Veu de Nació: «Quan Europa et toca el crostó»; per Carles Bellsolà.

»Anàlisi: Cobrar 90.000 euros és ser classe mitjana?; per Roger Tugas.

»Opinió: «Impostos, veritat i opinió»; per Jordi Mir.

»Borràs, al punt de mira del Suprem: cinc claus del cas dels contractes a dit a les Lletres Catalanes; per Bernat Surroca.

»El Govern reconeixerà legalment la violència institucional i digital contra les dones; per Sara González.
 

 El passadís

Ahir, el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, va intervenir al Fòrum Europa per explicar els projectes de l'entitat. L'acte va reunir dirigents de PSC, PP -Sánchez Costa en va ser diputat- i Ciutadans. Entre els assistents hi havia l'incombustible Josep Maria Sala, exsecretari d'organització dels socialistes catalans i que encara pinta molt. Una altra personalitat destacada que va anar a escoltar el president de Societat Civil va ser el general Pedro Garrido, cap de la Guàrdia Civil a Catalunya.

Garrido va desfermar la polèmica pel discurs que va fer en la festivitat del Pilar, patrona del cos, quan va dir sense embuts que "ho tornarem a fer", en referència a la intervenció de les forces de seguretat de l'Estat l'1-O i després. En aquella ocasió, es va despatxar a gust contra el sobiranisme: "La pretesa revolució dels somriures", va dir, s'havia convertit en "el rictus que dissimula l'odi i la mesquinesa". Ahir, de civil, Garrido va seguir amb interès la intervenció de Sánchez Costa i se'l va veure conversant cordialment amb el cap del PP a Barcelona, Josep Bou, sempre content entre militars.

Vist i llegit

A les vuit del vespre es jugarà el Barça-Madrid. Un partit que, més enllà del futbol -és a dir de Leo Messi-, tindrà també un vessant polític per la convocatòria del Tsunami. A El Periódico el ninotaire Anthony Garner feia ahir una vinyeta ben eloqüent sobre el Clàssic convertint en barrots les barres de les quarteres de l'escut del club. El futbol, sigui al Camp Nou o a Vallecas, farà bé de no ser aliè als problemes socials i polítics que l'envolten. 

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1913, ja 106 anys, s'iniciava el camí per recuperar les institucions perdudes el 1714 i que des d'aleshores només les dictadures i les decisions de signe autoritari han segat. Aquell dia es va aprovar un decret del govern espanyol permetent que qualsevol regió espanyola mancomunés diputacions. Aquesta mena de "cafè per a tothom" de l'època va ser la base legal per crear, el 1914, la Mancomunitat. Per cert, que tal dia com avui, però del 1979, entrava en vigor l'Estatut de Sau.

 L'aniversari

El 18 de desembre de l'any 1878 naixia a Gori, a Geòrgia, dins l'imperi rus, Ióssif Stalin, que va ser primer secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica entre els anys 1922 i 1953. Va ser un dels bolxevics que va protagonitzar la Revolució. A la mort de Lenin, va pugnar amb Trotski per dirigir l'URSS, cosa que va acabar aconseguint. El període estalinista va estar caracteritzat per una restricció de les llibertats i un cert redreçament econòmic. La repressió contra els seus rivals va ser ferotge. Quan Nikita Khrusxov va pujar al poder dos anys després de la seva mort, va assumir els errors que s'havien comès.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l