La CUP acusa JxCat i ERC d'estar negociant la fi del procés

Els anticapitalistes assenyalen el Govern i els comuns per negociar uns pressupostos que no tenen una "lògica d'esquerres"

Vidal Aragonès i Mireia Vehí, amb Natàlia Sánchez i Albert Botran aquest dimarts al Parlament
Vidal Aragonès i Mireia Vehí, amb Natàlia Sánchez i Albert Botran aquest dimarts al Parlament | ACN
17 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:57h
La trucada del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al president de la Generalitat, Quim Torra, ha aixecat polseguera a esquerra i a dreta. La CUP ha denunciat que en realitat s'està intentant "posar fi a un cicle amb un pacte entre cúpules" de partits i no buscant una resolució dialogada al conflicte. "Per exercir els nostres drets només ens queda la desobediència", ha advertit la diputada al Congrés Mireia Vehí.

Enmig de les negociacions d'ERC amb el PSOE per a la investidura de Sánchez i el fil de diàleg que els socialistes mantenen també amb JxCat, els anticapitalistes lamenten que es busqui "tancar per dalt" un procés que es va "obrir per baix" i ha assenyalat especialment els comuns d'estar participant d'aquest objectiu amb l'acord fiscal pels pressupostos de la Generalitat. "Es posen per sobre les lògiques d'ordre que les democràtiques", ha denunciat Vehí, que ha subratllat que donen suport a la mobilització convocada per Tsunami Democràtic aquest dimecres. 

La CUP, que ha insistit que el conflicte polític va "molt més enllà d'una trucada", es reunirà aquesta tarda amb la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra. Els anticapitalistes ja han deixat clar que no pensen participar ni en la governabilitat d'Espanya ni a la de Catalunya en aquestes circumstàncies. De fet, han lamentat que els comuns hagin participat d'un acord fiscal amb el Govern que denota una "manca de voluntat d'incrementar els ingressos". El diputat Vidal Aragonès ha assenyalat que no s'ha optat per incrementar la pressió fiscal a partir dels 60.000 euros de renda anual -que afectaria un 4%- i que, per contra, la reforma se situï a partir dels 90.000 i afecti només a un 1,5% de la població. "Només pagaran uns 50 euros més. Tindrà una afectació pràcticament inexistent", ha lamentat tot denunciant que no hi ha una "lògica d'esquerres" en la confecció dels pressupostos.  

Els comuns, per la seva banda, han admès que haguessin volgut una reforma més ambiciosa, però han celebrat l'"avenç" que suposa per avançar cap a una reforma fiscal "més solidària i més justa". També han considerat una "bona notícia que es restableixi la normalitat institucional" amb la trucada entre presidents. Sobre la mobilització convocada per Tsunami, s'han limitat a afirmar que cal defensar el dret a protesta en un context d'excepcionalitat.  

Ciutadans i PP acusen Sánchez de flirtejar amb l'independentisme

També Ciutadans i PP han abocat crítiques tant als pressupostos com a la trucada entre presidents i les mobilitzacions convocades. "Sánchez està comprant el mantra dels separatistes parlant de conflicte polític en comptes de demanar a Torra que acabi ja amb tot", ha denunciat la líder del partit taronja al Parlament, Lorena Roldán, que ha acusat el líder del PSOE de preferir "el xantatge" que el camí d'"estabilitat" que li planteja Inés Arrimadas. Sobre les protestes d'aquest dimecres, ha reclamat que es garanteixi la seguretat davant la convocatòria del "Tsunami totalitari" i ha lamentat que l'independentisme "empari violents". I sobre els pressupostos, ha assenyalat l'independentisme per "posar la mà a la butxaca dels catalans" metre el seu partit rebaixa impostos en territoris com Madrid. 

El PP, per la seva banda, també ha demanat que es garanteixi la seguretat i ha emplaçat el Govern a no alimentar la participació a la mobilització. Els populars també han censurat que Torra hagi plantejat a Sánchez, de nou, qüestions com l'autodeterminació i l'amnistia. "Ens hagués agradat que Sánchez donés un toc d'atenció a Torra", ha afirmat el diputat popular Santi Rodríguez, que ha insistit que els dos dirigents poden parlar de qüestions "transcendents" per a tots els catalans però no sobre el que demana el president de la Generalitat. El PP també ha considerat una "presa de pèl" la reforma fiscal acordada entre el Govern i els comuns tot posant en dubte que les rendes més baixes en surtin beneficiades i assenyalant que les rendes inferiors a 30.000 són les que paguen més impostos en tot l'estat espanyol.