Ábalos planteja a ERC la via del diàleg com un ara o mai

El PSOE emplaça els republicans a aprofitar ja l'"oportunitat" que suposa un acord per la investidura: "No sabem si hi haurà altres moments. Les decisions importants s'han de prendre abans que es frustrin"

José Luis Ábalos, amb Teresa Cunillera i Salvador Illa, al congrés del PSC
José Luis Ábalos, amb Teresa Cunillera i Salvador Illa, al congrés del PSC | ACN
15 de desembre del 2019
Actualitzat a les 20:26h
Un ara o mai. Així ha plantejat el PSOE a ERC l'"oportunitat" de la via del diàleg per resoldre el conflicte amb Catalunya que s'ha obert a partir de la necessitat aritmètica dels socialistes per a la investidura. Pedro Sánchez i els republicans han estat els grans absents al congrés del PSC, però són els dos protagonistes que han sobrevolat tot el conclave. Ha estat el negociador i ministre de Foment en funcions José Luis Ábalos, qui s'ha encarregat d'urgir els d'Oriol Junqueras a "aprofitar" ja l'escletxa oberta a favor del diàleg: "No sé si hi haurà altres moments".

Ábalos ha estat clar a l'hora de reclamar "valentia" a ERC perquè sigui capaç de tancar un acord amb els socialistes abans que aquesta oportunitat acabi caient en sac trencat: "Les decisions importants s'han de prendre abans que es frustrin". Els de carrer Calàbria han descartat, però, la possibilitat d'arribar a un acord fins passada la setmana que ve, quan celebraran el seu congrés i coneixeran també la resolució de la justícia europea sobre la immunitat de Junqueras. Les negociacions, en tot cas, segueixen fora del focus mediàtic i estan encallades en la manera de legitimar la mesa de negociacions entre governs.

Havent assumit la demora en el calendari inicialment previst, el ministre ha avisat, però, que si l'entesa entre socialistes i republicans no prospera, també decaurà les tesis de qui aposta pel diàleg com a solució al conflicte. En definitiva, una manera d'alertar a ERC que l'èxit de l'acord d'investidura és també la pista d'aterratge perquè prosperi la filosofia dels que defensen el sit and talk i l'independentisme pretesament pragmàtic.

El ministre avisa que si l'entesa entre socialistes i republicans no prospera, també decaurà les tesis de qui dins de l'independentisme aposta pel diàleg com a solució al conflicte

No s'ha estat d'advertir també els de Junqueras que és "absurd" que s'entestin en posar condicions prèvies perquè és "inútil" plantejar qüestions que s'hauran de dirimir en un trajecte que "no serà curt". Es refereixen a peticions com l'amnistia o l'autodeterminació, dos murs que el PSOE ja ha advertit que són infranquejables. "Tots som conscients de la magnitud del desacord. Arrenquem ja", ha demanat Ábalos emplaçant a ERC a posar per davant allò que els uneix com a partits d'esquerres. 

Sense alternativa a l'entesa amb ERC

I és que, si una cosa ha subratllat el ministre, és que l'esquerra "s'ha d'entendre". Especialment perquè la dreta no els ha deixat alternativa. "No queda més que el que ens han deixat. Un no pot comptar amb qui no vol", ha dit amb cert punt de resignació. Si bé la vicepresidenta Carmen Calvo ja va entonar ahir un discurs dur contra l'actitud del PP i de Ciutadans i fins i tot d'alguns barons del PSOE, també ho ha fet Ábalos, que els ha acusat d'estar "acomplexats" per la ultradreta de Vox. La seva diagnosi és que estan fent una estratègia de "revenja" i que les acusacions al PSOE d'estar dialogant amb qui vol trencar amb Espanya són una "coartada" per justificar la seva "falta de responsabilitat" i la seva oposició furibunda. "Si volen una altra solució, està a les seves mans", ha deixat anar. 

El PSOE acusa la dreta a actuar des de la "revenja" i acomplexada per la ultradreta de Vox

Però els socialistes tenen coll avall que PP i Cs no tenen cap intenció, per ara, d'afavorir amb una abstenció la investidura, motiu pel qual admeten que tenen la "necessitat" de buscar l'abstenció d'ERC. Buscar "asfixiar" Espanya és, ha dit Ábalos, tan lesiu com aquells que la volen "trencar". En tot cas, en la línia de seguir-se aproximant als republicans, ha defensat que és innegable que hi ha un conflicte i que pertoca al PSOE afrontar-lo, un camí en el qual s'ha compromès a "no deixar sol" el PSC. I és que els socialistes catalans no obliden les turbulències de les negociacions de l'Estatut amb Ferraz i com el govern de Zapatero va moure fils amb CiU. 


La reciprocitat dels socialistes catalans ha estat absoluta. Consagrat de nou en el lideratge del PSC, Miquel Iceta ha renovat verbalment el seu contracte de fidelitat a Pedro Sánchez. En la cloenda del congrés i amb el propòsit de desactivar el procés per tornar a estar al Govern de la Generalitat, Iceta s'ha compromès a batallar per un "canvi de rumb" a Catalunya amb la fórmula anti-blocs que recull la nova estratègia del partit

Un "canvi de rumb" i una "àmplia coalició" dels partidaris del diàleg

De cara a les pròximes catalanes, ha erigit el PSC com a opció política dels que volen el camí del "diàleg, la negociació i el pacte" per resoldre el conflicte i ha demanat una "àmplia coalició" amb els grups que comparteixen aquesta via. La crida té punts de connexió amb el missatge que ERC propugnava en campanya tot reclamant el suport dels partidaris de la via dialogada. Els uns ho fan enarborant la unitat d'Espanya amb el desig que algun dia es produeixi una reforma federal; els altres, amb la independència com a instrument per aconseguir una República Catalana com a projecte. Iceta ha reivindicat que el seu full de ruta és el "factible", però ha admès que caldrà un pacte: "Espero que siguem capaços d'assolir-lo. I la ciutadania dirà després si li ha semblat bé o no".


 
Arxivat a