Bonvehí crida a la unitat interna i ressalta el lideratge «indiscutible» de Puigdemont

El president del PDECat assegura que JxCat no pot existir sense el partit i demana "màxima lleialtat" a tots els actors en la negociació que s'obrirà a partir d'ara

David Bonvehí, al consell nacional del PDECat del 14 de desembre
David Bonvehí, al consell nacional del PDECat del 14 de desembre | ACN
14 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:20h
El president del PDECat, David Bonvehí, ha reclamat aquest dissabte unitat interna i "lleialtat" en el procés de negociació que s'obrirà amb Junts per Catalunya (JxCat) i la Crida Nacional per la República. La petició ha arribat després d'un consell nacional en el qual s'ha aprovat per àmplia majoria (85,5%) la proposta d'encaix basada en el "trànsit" cap a JxCat després d'un intens debat intern.

"Estem molt contents que el consell nacional hagi avalat la proposta. Intentarem aplicar els acords de la millor manera que sabem, informant del trànsit cap a JxCat amb la màxima lleialtat entre nosaltres", ha destacat Bonvehí, que ha ressaltat el lideratge "indiscutible" de Carles Puigdemont en tot aquest procés. També ha volgut llançar una advertència en clau negociadora: "JxCat va molt més enllà del PDECat, però no es pot entendre JxCat sense el PDECat. La premissa ha de ser la de sumar".

Intervencions crítiques (i de suport)

Els quadres que han intervingut de forma més crítica són els que estan arrenglerats amb el manifest anomenat Segon Origen, que demana una assemblea extraordinària per integrar el PDECat dins de JxCat i alinear-lo completament amb les tesis de Puigdemont. Després d'aquest seguit d'intervencions, però, també han demanat la paraula membres de la cúpula afins a Bonvehí, com és el cas de Lluís Font i Lluís Guinó. També han parlat Albert Batet, president del grup parlamentari de JxCat al Parlament i membre de la Crida, i Neus Munté, regidora a Barcelona.

La primera part del consell nacional ha estat destinada a debatre el pressupost, i després ja s'han abordat els cinc punts que ahir la direcció va aprovar per tendir cap a l'encaix amb JxCat. El text consigna que el PDECat "aspira a ser una peça clau" de JxCat i, de fet, els dirigents més propers a la cúpula assenyalen que sense el partit no existirien les sigles que van permetre a Puigdemont i als independents assolir 34 diputats al Parlament i la victòria a les eleccions europees del mes de maig.

Les demandes de la militància

La direcció es va reunir ahir al World Trade Center de Barcelona per elaborar una proposta de cinc punts, el més destacat dels quals era el que feia referència a "transitar" cap a JxCat sense concretar-ne la fórmula. Els cinc punts naixien d'un procés de participació a la militància que es va fer durant el setembre i del qual en van sortir una sèrie de demandes, com ara no dissoldre el partit i tenir un "organigrama clar". Ara existeix un espai de coordinació de JxCat amb membres del PDECat i també integrants de la Crida Nacional per la República que formen part dels grups parlamentaris.

"Però això no s'ha votat enlloc", es queixen tant els més pragmàtics com els més propers a Puigdemont. El risc d'escissió encara no s'ha conjurat, perquè els més afins a l'esperit de l'antiga Convergència recelen del paper de l'expresident de la Generalitat i de la monitorització del partit des de l'exili, i al mateix temps els independents se senten més pròxims a la idea "transversal" de la Crida -i de sectors de JxCat- que no pas a la cúpula del PDECat que lidera Bonvehí.