ERC recela de l'optimisme del PSOE per un acord dins de la Constitució

Els republicans rebutgen que la mesa de negociació es vehiculi a través de la comissió bilateral Estat-Generalitat i avisen que podrien suspendre la reunió de dimarts que ve

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al Congrés el dimarts
El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al Congrés el dimarts | Flickr PSOE
Sara González / Oriol March
04 de desembre del 2019
Actualitzat el 05 de desembre a les 14:01h
Hores després del comunicat conjunt entre el PSOE i ERC manifestant sintonia, l'optimisme exhibit pels socialistes donant per fet que acabaran arrencant l'abstenció necessària per garantir la investidura ha generat suspicàcies entre els republicans. Els d'Oriol Junqueras han encaixat com una galleda d'aigua freda que hagi estat el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, qui hagi tret pit de què les converses "van bé" i que, a més, hagi promès una entesa circumscrita dins de la Constitució. "Que doni per fet l'acord és la manera que l'allunyi", avisen des de la cúpula d'ERC.

Les dues parts en negociació han fet de la discreció i l'hermetisme el segell de les seves reunions. També han primat, fins ara, els punts d'aproximació. Per això els republicans es manifesten molestos per les paraules de Sánchez. Fins al punt que asseguren que arribar a suspendre la reunió prevista el pròxim dimarts és un escenari que no descarten. Des de la cimera de la OTAN a Londres, el líder del PSOE no només ha fet declaracions donant per fet que hi haurà acord, sinó que ha precisat que aquest serà públic i que estarà "sempre dins de la legalitat democràtica i la Constitució".

A la seu de Calàbria entenen que el president en funcions necessita blindar-se davant de l'opinió pública, dels atacs de la dreta i també dels que arriben del seu propi partit -especialment de la vella guàrdia- tot donant a entendre que no es faran concessions fora de la legalitat, però insisteixen que l'acord és "lluny" i que afirmacions com aquestes no contribueixen precisament a apropar-lo. 

El format de la mesa i l'autodeterminació com a esculls

A què es referia exactament Sánchez amb la referència a la Constitució? Hi ha dos grans esculls en aquests moments entre les parts que interlocuten: el format que prendrà la mesa de negociació i si aquesta serà sense vetos previs perquè els republicans pugui parlar sobre l'autodeterminació. ERC entén que un espai com el de Pedralbes en què cadascú pugui parlar del que consideri, també de l'autodeterminació, no és il·legal.

De fet, una cosa és poder parlar d'una determinada qüestió -condició que reclama ERC per valorar l'abstenció a la investidura- i altra, en tot cas, és executar-la. "La cimera de Pedralbes era legal", sostenen. Que la interlocució s'ha de produir entre governs és ja un punt d'entesa assolit en la primera trobada, com també estan d'acord en què si es forja un acord hi ha d'haver garanties de compliment per a les dues parts. 
 
Arxivat a