El Govern reclama que Sánchez i Torra liderin el diàleg «si més no en la primera trobada»

Budó anuncia que l'executiu demanarà "explicacions polítiques" a Marlaska pels seguiments policials al president català durant el 10-N

La reunió del consell executiu d'aquest dimarts.
La reunió del consell executiu d'aquest dimarts. | Govern
03 de desembre del 2019
Actualitzat a les 14:16h
El Govern insisteix que han de ser Pedro Sánchez i Quim Torra els que liderin el diàleg entre els governs català i espanyol. Ho ha tornat a defensar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després de la reunió del consell executiu, quan ha explicat que, malgrat les diferències internes emergides al si de l'executiu, "un cop parlat, es va veure la necessitat que, des d'aquesta taula de diàleg, si més no en la primera trobada, sigui encapçalada pels dos presidents de govern".

En el seu moment, el vicepresident del Govern i dirigent d'ERC, Pere Aragonès, va treure ferro a qui havia de ser al capdavant d'aquesta taula de diàleg, però Torra va replicar que ell l'havia d'encapçalar. Budo, però, ha subratllat les posicions compartides a l'executiu de "la necessitat de recuperar la mesa de diàleg" i que siguin els presidents respectius els que la liderin, com a mínim en la primera reunió. El diàleg, a més, hauria de ser "sincer i de tu a tu entre els dos governs".

Explicacions pel seguiment a Torra

Budó també ha anunciat que el Govern "demanarà explicacions polítiques al govern espanyol" pels seguiments d'agents de la policia espanyola a Torra durant el 10-N. En concret, el conseller de l'Interior, Miquel Buch, enviarà una carta aquest mateix dimarts al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per exigir que argumenti els motius d'aquesta operació.

"Sí que actuarem davant la gravetat dels fets del 10 de novembre", ha subratllat la consellera, que ha garantit que els seguiments es van produir i van quedar registrats, però no preveu, per ara, cap altra acció, com podria ser anar als jutjats per aquest motiu. Igualment, afirma que no consta que hi hagi hagut seguiment a altres membres del Govern.

L'entrada de Vox a la mesa del Congrés

Sigui com sigui, Budó s'ha mostrat disgustada pel fet que els grups del Congrés no hagin impedit que Vox obtingués finalment una vicepresidència en la mesa de la cambra baixa. La consellera ha lamentat "que no s'hagi fet un cordó sanitari a la ultradreta de Vox", i això que tant ERC com JxCat i CUP han votat els candidats de Podem per intentar impedir aquesta elecció.

Iqualment, Budó ha reconegut que encara no hi ha una data tancada per fer la taula catalana de partits, que en principi havia de tenir lloc aquest 5 de desembre. Segons la consellera, s'està parlant amb els diferents grups parlamentaris per preparar-la, però es manté l'objectiu de realitzar-la durant "la primera quinzena del mes de desembre".

Recusació al TC

Per altra banda, el Govern ha acordat aquest dimarts recusar el magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Andrés Ollero Tassara en els conflictes que manté obert amb l'alt tribunal arran del seu vot particular en la sentència en relació al codi civil català. Malgrat que el TC va avalar aquesta norma catalana, Ollero Tassara va qualificar de supremacistes els que defensaven aquest marc legal històric del país.

Meritxell Budó ha destacat que el magistrat ha formulat un bon particular a la sentència en què ha inclòs opinions de caràcter "desqualificador, ofensiu i que evidencia animadversió contra la Generalitat, Catalunya i els catalans". Ollero Tassara, de fet, va ser diputat del PP durant 17 anys i està vinculat a l'Opus Dei, essent un dels magistrats més clarament vinculats a l'ala conservadora de la magistratura.

La recusació del Govern voldria apartar el magistrat en els casos encara oberts contra el codi tributari de Catalunya, l'Agència Catalana de Protecció Social i la Llei de comerç, serveis i fires. També en els conflictes de competències presentats per la Generalitat contra el Reglament d'Adopció Internacional i el Pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea.