Barcelona fa memòria i concedeix a Pompeu Fabra la medalla que va reivindicar Puyal

El consistori va acordar atorgar la distinció al lingüista l'any 1938, però l'esclat de la Guerra Civil va impedir que rebés el guardó

Pompeu Fabra
Pompeu Fabra | ND
NacióDigital
03 de desembre del 2019
Actualitzat a les 10:47h
L'Ajuntament de Barcelona concedirà aquest dimarts la Medalla d'Or de la Ciutat a títol pòstum al filòleg i pare de la normativa moderna de la llengua catalana, Pompeu Fabra. Un reconeixement pendent des del 1938.

Aquell any el consistori va decidir entregar-li el guardó a Fabra però l'esclat de la Guerra Civil, la dictadura i el seu exili a Prada de Conflent -on va morir el 1948- ho van impedir.

El deure pendent va quedar enterrat als arxius  municipals fins al passat 1 d'abril. Va ser aleshores quan aprofitant la cerimònia per entregar-li la medalla d'or de ciutat, el periodista Joaquim Maria Puyal va treure el greuge de l'oblit.

Puyal va reivindicar la necessitat de fer justícia davant d'Ada Colau i l'alcaldessa va adquirir personalment el compromís d'entregar la medalla a la família de Fabra. Al ple del maig, l'Ajuntament ratificava l'entrega acordada el 1938 per a "un dels forjadors del nostre idioma literari".

Aquest dimarts Colau presidirà la cerimònia d'entrega al Saló de Cent per fer efectiu el reconeixement que l'exili i la dictadura van impedir.
Arxivat a