Salut

Una anàlisi de sang i un tractament amb pastilles pot eliminar l'hepatitis C el 2030

Catalunya implantarà un test per detectar la malaltia en col·lectius de risc

per NacióDigital , 2 de desembre de 2019 a les 13:06 |
Un dispensador de fàrmacs contra la hepatitis C a l'Hospital de Bellvitge | ACN
L'Agència de Salut Pública de Catalunya promourà a partir de gener un test de diagnòstic del virus de l'hepatitis C per tal detectar-lo en població de risc, com els drogoaddictes per via intravenosa, els empresonats o els gais.

L'objectiu és detectar el gran nombre de persones que desconeixen que tenen aquest virus, que pot derivar en importants afectacions al fetge si no es tracta. Les autoritats sanitàries recorden que un simple anàlisi de sang pot detectar el virus i que un tractament amb pastilles antivirals, sense efectes secundaris, pot eliminar el virus el 2030 i millorar significativament la malaltia en menys de tres mesos.


El 2018 més de 5.600 catalans van ser tractats d'aquest virus, però es calcula que n'hi pot haver uns 20.000.


L'hepatitis C és una malaltia infecciosa que afecta exclusivament el fetge i que està produïda pel virus de l'hepatitis C, o VHC. Abans d'identificar-se aquest virus, l'any 1988, aquesta malaltia rebia el nom d'hepatitis no A no B.

Prop de tres quartes parts dels casos d'infecció per VHC presenten una infecció subclínica que passa desapercebuda; un 10-15% dels malalts presenten una hepatitis anictèrica, és a dir, amb símptomes d'hepatitis com ara astènia i anorèxia però sense icterícia (coloració groga de la pell i dels ulls), i la resta de casos presenten hepatitis ictèrica.


Entre un 50% i un 70% de les persones infectades evolucionen cap a una hepatitis crònica. L'hepatitis C crònica pot cursar de manera totalment asimptomàtica o acompanyar-se de símptomes inespecífics i, tot i que pot avançar de forma molt lenta, el virus pot afectar progressivament el fetge.

Alguns casos que progressen vers la cronicitat poden desenvolupar una cirrosi i, més rarament, un càncer de fetge. Aquests riscos augmenten en funció de diversos factors com ara la ingestió d'alcohol, l'edat de la persona malalta o el fet que estigui coinfectada per altres virus, i disminueixen entre les dones i si la infecció ha tingut lloc durant la joventut.

El virus de l'hepatitis C es transmet a través de la sang, principalment per l'ús de material contaminat, com ara el de consum de drogues (xeringues, cassoles, pipes...) o el d'higiene personal (fulles d'afaitar, tallaungles, raspalls de dents...). Els usuaris de drogues per via parenteral són les persones que tenen més risc d'infecció. A diferència de l'hepatitis A i B, no hi ha vacuna per prevenir l'hepatitis C, però sí que hi ha tractament.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment hi ha entre 130 i 150 milions de persones infectades amb el virus de l'hepatitis C arreu del món. Aquesta malaltia és la infecció hepàtica més comuna a Europa i una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya.

Font: Departament de Salut

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació