La Crida mostra «ambició» per participar a les eleccions catalanes

L'associació en forma de partit liderada per Puigdemont i Jordi Sànchez reuneix uns 150 quadres a Barcelona i es reivindica com a "actor polític" en ple procés de refundació de JxCat

Toni Morral, secretari general de la Crida Nacional per la República
Toni Morral, secretari general de la Crida Nacional per la República | Crida Nacional
30 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:31h
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha acollit aquest dissabte una reunió de 150 quadres de la Crida Nacional per la República per fer balanç de les tasques dutes a terme fins ara -un any i un mes després de la convenció funcional i deu mesos després del congrés constituent- i repassar els reptes immediats. A la sortida, el seu secretari general, Toni Morral, ha indicat que seran els associats de la formació els qui decideixin si concorre a les futures eleccions catalanes.

Morral ha insistit que aquests comicis encara no tenen data, però ha reivindicat la Crida com un "actor polític". En els mateixos termes s'ha expressat Jordi Sànchez, president de l'associació i empresonat a Lledoners. "L'ambició que tenim és la de participar a les eleccions per fer efectiu el mandat de l'1-O", ha destacat el secretari general. "Hem de cercar el nostre paper en una contesa electoral, que sempre decidiran els associats", ha destacat Morral, diputat al Parlament i exalcalde de Cerdanyola.

La reunió de la Crida arriba en ple procés de reordenació de Junts per Catalunya (JxCat), un espai amb el qual l'associació comparteix lideratges, com és el cas de Carles Puigdemont -president impulsor-, Quim Torra -president de la Generalitat- i el mateix Sànchez, que va dirigir el grup parlamentari a Catalunya des de la presó i va ser durant una breu etapa diputat al Congrés. "La feina que tenim encarregada és la d'organitzar la Crida", ha assegurat, prudent, Morral preguntat sobre en quin moment es troba la refundació de JxCat, que depèn de quin encaix defineix el PDECat.

Calendari per al 2020

A la trobada hi han assistit representants de l'executiva, dels àmbits sectorials i també dels territorials. Aquesta última pota de l'organització interna encara no s'ha desplegat al 100%, de manera que l'anomenat consell de representants -el que en un partit tradicional es coneixeria com a consell nacional- no s'ha pogut constituir a finals de novembre, com era la intenció de la cúpula. El calendari previst és que el consell de representants es posi en marxa al gener i que hi hagi una assemblea al març.

A la trobada d'aquest dissabte hi han assistit pesos pesants de JxCat, com és el cas d'Albert Batet, president del grup parlamentari; Gemma Geis, portaveu adjunta; Ferran Mascarell, regidor a Barcelona; Montse Morante, integrant de la direcció del PDECat i de l'executiva de la Crida; i altres membres de la cúpula de la formació com Pilar Calvo. També hi ha assistit Martí Anglada, exdelegat del Govern a Alemanya. S'hi ha acabat sumant, també, Laura Borràs, cap de files de JxCat a Madrid.