La gestora de Ciutadans enceta l'etapa post-Rivera

El consell general elegirà aquest dissabte els dirigents que han de conduir la formació fins al congrés de març, en el qual Inés Arrimadas apareix com a gran favorita

Inés Arrimadas, en una imatge d'arxiu
Inés Arrimadas, en una imatge d'arxiu | Josep M Montaner
30 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:31h
El futur de Ciutadans és un enigma que començarà a ser aclarit en els propers mesos, però l'etapa d'Albert Rivera al capdavant del partit ja és història. Aquest dissabte, el consell general de la formació -el màxim òrgan entre congressos- elegirà la comissió gestora que ha de conduir el partit taronja fins a l'elecció de la nova direcció. Seran uns mesos intensos amb una destinació propera: el congrés del març. De moment, tots els ulls estan posats en Inés Arrimadas, una de les poques dirigents que s'ha salvat de la crema electoral (de 57 a 10 escons) i és diputada al Congrés.  

Arrimadas no formarà part de la gestora perquè els estatuts ho prohibeixen, ja que és candidata al lideratge. Però ella tindrà molt a dir en la que serà la primera prova de foc de Ciutadans sense Rivera: la posició del partit davant de la investidura de Pedro Sánchez i, sobretot, el to que marcarà a partir d'ara la formació i que apuntarà cap a on pot anar de cara a la nova legislatura: mantenir la línia de duresa enfront el PSOE o insinuar una inflexió més moderada. 

García Bofill, peça clau  

El consell general ratificarà, tret de sorpreses, l'equip que ha format Manuel García Bofill, president de l'organisme que ha aparegut aquests dies sota la mirada informativa. Es tracta d'un dirigent català de la confiança total de Rivera. És el cap de la fontaneria del partit, en el qual està des dels inicis, però sempre a l'ombra. Va ser l'home fort de la maquinària de la formació a Catalunya, fins que l'enfrontament entre Rivera i Jordi Cañas per la definició ideològica de Ciutadans (el segon volia mantenir l'etiqueta socialdemòcrata) li va crear problemes: en el congrés del 2017, Rivera va ser derrotat en la pugna pels compromissaris catalans i García Bofill ve perdre autoritat davant el líder.

Amb tot, García Bofill serà un dels dirigents d'aquest moment. L'advocat José María Espejo-Saavedra també jugarà probablement un paper determinant. Com José Manuel Villegas, secretari general, qui ja ha anunciat que no es postularà per continuar en el càrrec en el proper congrés. Figures que se'n van i una nova etapa -incerta- que s'inicia.