34 dies sense sortir al pati per por a l'amiant

Les famílies de l'escola 9 Graons de Barcelona demanen celeritat a les administracions per garantir la salut dels infants

Una pancarta recorda l'exposició a l'amiant a la façana del centre
Una pancarta recorda l'exposició a l'amiant a la façana del centre | Andreu Merino
30 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:39h
De dilluns a divendres, a les onze i a dos quarts de dues, una vintena de famílies de l'escola 9 Gaons de Barcelona van a buscar els seus fills i filles al centre per portar-los al parc. És l'hora del pati, però no volen que hi surtin. El motiu és que la teulada d'un pàrquing adjacent al col·legi conté amiant. Ja són 35 els dies que dura aquesta dinàmica.

Els informes encarregats pel Consorci d'Educació de Barcelona han descartat que hi hagi fibres d'amiant suspeses a l'aire, però tot i així les famílies volen evitar riscos malgrat que el pati torna a estar obert. Els experts, de fet, insisteixen que un material amb amiant no és totalment segur encara que no es manipuli. "Tenim por que suposi algun problema per als nostres fills", diu Cèsar Sánchez, membre de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA). 

L'AFA ha pres la decisió després d'assessorar-se a través de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i dels extreballadors de la fàbrica Macosa, que va registrar diversos casos d'afectacions de salut provocades per l'exposició a l'amiant. A més, insisteixen que el risc per als infants és superior que per a la població adulta.

Sánchez explica que el compromís inicial del consorci era encapsular la teulada aprofitant el pont de desembre però que finalment el projecte s'ha retardat. Fonts del Consorci d'Educació consultades per NacióDigital confirmen que la previsió és dur a terme les obres durant les vacances de Nadal. L'encapsulament consisteix a revestir la teulada d'una pintura aïllant que evita el possible despreniment de fibres d'amiant.

L'expropiació, a l'horitzó

L'escola 9 Graons va néixer fa tres anys i des de llavors sempre ha funcionat amb mòduls prefabricats. Les famílies asseguren que en el moment d'inaugurar el centre el Consorci es va comprometre a expropiar el pàrquing. Tres anys després, però, continua en mans privades

Sánchez valora positivament les converses mantingudes amb el consorci i amb l'Ajuntament de Barcelona, que forma part de l'ens, però demana celeritat a les administracions.

El membre de l'AFA posa l'accent en el fet que l'amiant té una vida útil limitada per ser utilitzat en la construcció, i que aquesta està a punt de caducar, si no ho ha fet ja, en la majoria d'infraestructures de Catalunya que en tenen.

De moment, aquesta vintena de famílies continuarà recollint els infants dos cops al dia per portar-los al parc i evitar que surtin al pati. Ja s'han organitzat en torns rotatius diaris per facilitar la logística. 
Arxivat a