Torra es reuneix amb el ministre president de Flandes al Palau de la Generalitat

Jan Jambon va demanar una reunió amb l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica després de la sentència de l'1-O

Quim Torra i Jan Jambon, reunits aquest dissabte al Palau de la Generalitat
Quim Torra i Jan Jambon, reunits aquest dissabte al Palau de la Generalitat | ND
30 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:10h
Jan Jambon, ministre president de Flandes, és aquest dissabte el convidat del president de la Generalitat, Quim Torra, en una reunió que ha arrencat a les 12.30 del matí. Es tracta de la primera trobada oficial entre els dos dirigents. Jambon, del partit flamenc N-VA, ha mostrat suport al procés català i el govern que encapçala ha promogut mocions de rebuig al parlament regional en contra de la sentència de l'1-O. A les 13.15 compareixen.

L'executiu flamenc va demanar explicacions per la condemna a l'ambaixadora de l'Estat a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, seguint amb la resolució aprovada al parlament flamenc. El seu president, Jan Peumans, va topar en reiterades ocasions amb el ja exministre Josep Borrell, que el va advertir tres vegades sobre el seu comportament. El detonant va ser una carta en la qual Peumans criticava la situació de presó preventiva de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament i ara ja condemnada per sedició.

La resolució impulsada pels nacionalistes flamencs, els democratacristians i els liberals a la cambra regional també reclamava un "paper mediador" de la Comissió Europea -fins ara en silenci sobre el cas català- i feia una crida al diàleg entre Madrid i Barcelona. El text també demanava a l'executiu flamenc que urgís al Govern i l'executiu espanyol a mantenir un "diàleg polític" per trobar "una solució pacífica i sostenible".

De moment, però, només existeixen converses entre ERC i el PSOE de cara a la investidura de Pedro Sánchez. La primera reunió dels equips negociadors a Madrid, en tot cas, va servir per abonar la via del diàleg institucional, trencat després de la polèmica pel relator a principis del 2019. D'aquí a tres setmanes es complirà el primer aniversari de la declaració de Pedralbes, que va acabar sense fruits i l'esperit de la qual es vol aprofitar ara que els socialistes requereixen l'independentisme per formar govern a Espanya.