ERC no té pressa per acordar la investidura

Sánchez només se sotmetrà al tràmit al Congrés si té un acord lligat, que espera per abans de Nadal; el xoc de ritmes inquieta Podem, que demana als republicans "aparcar el tacticisme"

Els equips negociadors del PSOE i ERC, reunits dijous al Congrés dels Diputats
Els equips negociadors del PSOE i ERC, reunits dijous al Congrés dels Diputats | Flickr PSOE
29 de novembre del 2019
Actualitzat el 30 de novembre a les 12:58h
Ballen, però no al mateix compàs. Així es podria resumir el calendari de la investidura en el qual treballen PSOE i ERC. Els socialistes volen arribar al Nadal amb Pedro Sánchez ungit president, però els republicans no tenen pressa, un xoc de ritmes que inquieta Podem. De moment, l'agenda de reunions s'intueix intensa, ja que la segona trobada entre els equips negociadors es produirà dimarts, només cinc després de la primera. Ambdues parts admeten que tampoc serà la definitiva, però el PSOE, amb la vocació de passar de l'acostament conceptual al dels compromisos palpables, s'arromangarà per aplanar el terreny posant una proposta sobre la taula. 

"No ens importa el calendari, no tenim cap pressa", ha assegurat la secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta, hores després del primer contacte de la comissió negociadora, en una entrevista a TV3. Els de Junqueras volen moviments prou explícits com per justificar un canvi de posicionament en la investidura. I el PSOE, que projecta la setmana del 16 de desembre com a ideal per celebrar el ple d'investidura, subratllen la importància de tenir un govern en marxa com més aviat millor.

Fonts coneixedores de la reunió expliquen que Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa van exposar que el seu escenari era celebrar el ple d'investidura abans de finals d'any. Tot i això, amb la consigna d'anar amb peus de plom, no es volen mostrar inflexibles amb aquesta qüestió. "Com mes aviat millor, però no va d'una setmana ni de 15 dies", admeten veus socialistes, que no veurien "dramàtic" que la investidura es produís finalment al gener. 

El temor de Podem a una jugada del PP

Qui exhibeix, però, més inquietud pel calendari és Unides Podem. Bregats ja en l'experiència de la investidura fallida, quan el PSOE va circumscriure l'acord al juliol o bé res, el grup liderat per Iglesias urgeix les dues parts a afanyar-se. Ha estat el cap de llista dels comuns, Jaume Asens, l'encarregat d'urgir ERC a aparcar el "tacticisme" i tingui "pressa" per investir Sánchez. El temps, ha dit en declaracions a TV3, "corre en contra" de la coalició PSOE-Podem.

Si hi ha un temor a Podem és que, si es dilaten les negociacions en el temps, hi hagi marge perquè el PP mogui fitxa i Sánchez torni a mirar a la dreta

Si hi ha un temor al patit lila, és que si es dilaten molt en el temps les negociacions, hi hagi marge perquè el PP -amb l'aval dels poders econòmics- mogui fitxa i el líder dels socialistes tingui la temptació de canviar d'opinió i tornar a mirar a la dreta. Des de Ciutadans, Inés Arrimadas segueix en la línia de demonitzar les converses dels socialistes amb ERC tot batejant el diàleg com la "taula de la vergonya" i demanant canviar-la per una on s'asseguin el PP i Cs amb el PSOE. La portaveu del govern, Isabel Celaá, ha demanat l'abstenció a una formació taronja en descomposició. En la subhasta per la mà dura ha entrat també dirigents com la popular Cayetana Álvarez de Toledo, que ha acusat Sánchez de posar Espanya en mans del "delinqüent" Junqueras

En sintonia negociadora

De moment, però, l'endemà de la trobada, socialistes i republicans han centrat els esforços en destacar què els apropa més que no pas què els separa. Vilalta l'ha definit com "un bon punt d'inici", i el líder del PSC, Miquel Iceta, en una entrevista a La Xarxa, com una "bona arrencada". Celaá ho ha resumit, tot plegat, com un escenari "esperançador" malgrat que ha parlat tant de conflicte polític com de "problema de convivència".

Una prova de que, almenys en un primer moment, hi ha sintonia sobre els marges en què s'han de desenvolupar les converses. La dirigent republicana ha destacat també que, malgrat que els posicionaments estan encara "molt allunyats", han pogut constatar la "voluntat" del PSOE d'"encarrilar una via política". Que hi hagi hagut un reconeixement del conflicte polític ho consideren "un pas" que els empeny a seguir explorant una via de diàleg.


Amb la vocació de parlar del marc conceptual al terreny de les propostes, la previsió és, segons ha avançat el mateix Iceta, que el PSOE esbossi el pròxim dimarts una oferta. "He parlat amb Sánchez i ell vol que hi hagi un acord", ha explicat el líder del PSC. Sobre la mesa de negociació que reclama ERC per poder canviar el vot en contra per l'abstenció a la investidura, Vilalta ha explicat que a la trobada van demanar de nou que no hi hagi vetos i que van trobar una actitud "receptiva" per part dels socialistes. Ara bé, conscients les dues parts que l'autodeterminació és una discrepància irresoluble, Iceta ha suggerit als republicans que posposin aquest plantejament per centrar-se en què és viable acordar en aquests moments. 

Borrell i Borràs recelen de la interlocució 

El bon clima de la fase inicial de contactes ha tornat a ser el detonant perquè veus discordants tant socialistes com de l'independentisme hagin agitat exhibit la seva disconformitat amb la situació. El ministre d'Exteriors sortint, Josep Borrell, ha titllat d'"anomalia" que la investidura depengui d'ERC, partit que no considera que sigui progressista. I la líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs, en una entrevista a la revista Mirall, ha acusa el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, de "deslleialtat" per considerar que es pot prescindir de la figura del president Quim Torra en una eventual mesa de negociació. Després de la publicació, però, ha acabat rectificant l'acusació. 

En canvi, qui ha sortit públicament a beneir les converses dels socialistes amb els de Junqueras ha estat l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que ja fa setmanes que rema a favor de l'entesa d'esquerres amb la participació dels partits sobiranistes. "Aquells que van parlar català en la intimitat ara diuen que amb els representants d'una part de la ciutadania de Catalunya no es pot parlar de res", ha deixat anar a Antena 3. De fet, ell va ser el líder del PSOE que va empunyar el concepte d'Espanya plurinacional que ha estat dormitant en el calaix de Sánchez en els darrers mesos. 
Arxivat a