El PSOE i ERC acorden reprendre la via del diàleg entre partits i institucions

Els republicans reiteren el seu no a la "investidura", però els dos partits es tornaran a reunir dimarts que ve al Congrés per seguir explorant una entesa

Illa, Ábalos i Lastra, amb Rufián, Vilalta i Jové, a la reunió al Congrés
Illa, Ábalos i Lastra, amb Rufián, Vilalta i Jové, a la reunió al Congrés | ACN
28 de novembre del 2019
Actualitzat a les 21:18h
El PSOE i ERC han acordat reprendre la via del diàleg "entre partits i institucions" per a la resolució d'un conflicte que ambdues parts reconeixen com de naturalesa política. Els republicans han refermat que, de moment, el seu pocionament a la investidura de Pedro Sánchez segueix sent un no. Tot i això, la voluntat d'entesa entre ambdues parts es constata en el fet que ja hi ha una nova data d'agenda: la pròxima trobada dels equips negociadors serà el pròxim dimarts 3 de desembre a les cinc de la tarda també al Congrés dels Diputats. 

A través de dos comunicats, socialistes i republicans asseguren que han quedat constatades les diferències, tot i que el del PSOE subratlla també que hi ha "punts de trobada". En tot cas, ambdues parts expressen que cal cimentar les bases del diàleg i accepten que s'ha de produir en el terreny institucional, fet que obre la porta a la mesa entre governs que reclama ERC. De fet, en els seu escrit, els d'Oriol Junqueras insisteixen en què aquest espai per abordar la resolució del conflicte ha de ser "entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i amb garanties de compliment". També apunten la necessitat d'implicar la societat civil en aquesta via. 

Els socialistes, per la seva banda, subratllen la importància de desencallar la investidura com a pas imprescindible per assegurar "l'estabilitat política necessària" a l'estat espanyol i impulsar mesures socials i econòmiques. 

La litúrgia d'una trobada de dues hores i mitja

La trobada del desgel, amb fotografia inclosa, ha estat llarga i en una sala de grups del Congrés. Tota la litúrgia al voltant de la reunió que ha fet seure cara a cara Adriana Lastra, José Luís Ábalos i Salvador Illa per part dels socialistes i a Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové per part dels republicans, ha estat analitzada al detall. D'entrada, el quadre a l'oli del pintor murcià José Luis Azparren que ha presidit la trobada amb un títol, Él flota sobre la situación, molt avesat a les metàfores. Oriol Junqueras, a la presó, i Pedro Sánchez, són els dos noms propis que, tot i la seva absència, presideixen les converses. Sobre la taula dels equips negociadors, els dirigents d'ERC han lluït bolígrafs liles amb el rostre de Carme Forcadell i el lema llibertat i llibretes Moleskine, la mateixa marca de la que va ser confiscada i atribuïda a Jové durant els escorcolls de l'octubre del 2017. 

El PSOE és, clarament, qui té més pressa per arribar a un punt d'entesa i vol menjar-se els torrons amb els principals deures fets. Ara per ara, situa la investidura la setmana del 16 de desembre, just la mateixa en què ERC celebra el congrés en el qual ha d'aprovar la seva estratègia. Els tempos són curts, però, per recórrer una distància llarga. Per això dirigents socialistes s'han arromangat des d'aquest dijous perquè el terreny comenci a fer baixada.

Tres veus socialistes han llançat missatges just abans de la trobada al Congrés per afavorir el clima d'entesa. Ábalos ha assegurat que, "evidentment", hi ha "un conflicte polític" a Catalunya. Els independentistes han demanat amb insistència que es reconegui la naturalesa política de la crisi després de mesos en què el PSOE s'ha limitat a referir-s'hi com a "problema de convivència". Calvo, per la seva banda, després de trepitjar ulls de poll en l'independentisme negant dimecres el diàleg sobre l'autodeterminació, ha destacat aquest dijous els "punts en comú" amb ERC, un partit de l'"esquerra històrica" de l'Estat. I Lastra ha defensat el diàleg amb els republicans com un "exercici de responsabilitat".

Envoltats de pressions

Tot plegat, enmig dels vents hostils als quals estan sotmesos les dues parts en negociació. Mentre la reunió es produïa, s'ha fet públic un comunicat de tòtems del PSOE i del PP com Alfonso Guerra, Juan Carlos Rodríguez Ibarra i José Manuel García-Margallo reclamant un govern format per partits constitucionalistes i que no depengui d'ERC. Els republicans, per la seva banda, també estan sotmesos a la pressió d'una part de l'independentisme que consideren que el diàleg amb el govern espanyol no porta enlloc. 

La trobada dels d'Oriol Junqueras amb els socialistes ha estat precedida pel polèmic missatge a Twitter en què el president de la Generalitat, Quim Torra, insta l'independentisme a escoltar les reflexions de l'escriptor Paul Engler en les quals advoca per "polaritzar molt més" i "acceptar alts nivells de sacrificis". Paradoxalment, però, el president ha reivindicat la seva presència en la taula entre governs que intenta arrencar ERC al PSOE.