Decret llei urgent del Govern per combatre l'emergència climàtica

La norma està pensada per "eliminar" barreres administratives per implantar l'energia eòlica i fotovoltaica i recupera aspectes de la llei suspesa sobre el canvi climàtic

Avís de contaminació atmosfèrica en un panell informatiu de plaça Urquinaona.
Avís de contaminació atmosfèrica en un panell informatiu de plaça Urquinaona. | Adrià Costa
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:06h
La reunió del consell executiu d'aquest dimarts ha servit per aprovar un decret llei de mesures urgents per combatre l'emergència climàtica i impulsar les energies renovables. El text, segons ha explicat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, "elimina barreres administratives" per a la implantació d'energies renovables a Catalunya i "soluciona" diversos aspectes de la llei del canvi climàtic -la primera aprovada en l'anterior legislatura- que havien estat declarats inconstitucionals.

Es tracta, segons el Govern, de "seguir avançant en la mitigació del canvi climàtic i en la transició energètica". El decret, a banda, s'emmarca en la situació d’emergència climàtica declarada per l'executiu el mes de maig. El text haurà de ser validat pel Parlament en els propers 30 dies, i s'espera el suport transversal de l'hemicicle.

El decret inclou la derogació del la norma que limitava la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics a Catalunya, i estableix un nou procediment de tramitació més àgil. Així, s'obre la implantació d'aquestes dues tecnologies a tot el país, "sempre respectant les figures de protecció ambiental, urbanística i paisatgística vigents".

191642
D'aquesta manera, desapareixen la determinació de zones de desenvolupament prioritari per a l’energia eòlica i el model concursal per a la seva adjudicació, i també s'eliminen les ocupacions màximes per a les instal·lacions fotovoltaiques, així com les restriccions per a la seva ubicació en zones properes a terrenys industrials o a edificacions agrícoles.

"Cal arribar al 2050 sense fer servir energies fòssils o nuclears", ha assegurat Chacón, que ha demanat un "debat de país" per aconseguir a aquests objectius. "Sempre compatibilitzant amb les demandes dels territoris", ha destacat la consellera, que ha situat dues branques de debat: la política i la tècnica.