Primer pas del Govern per portar al TC el «155 digital» impulsat per Sánchez

L'executiu sol·licita al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen previ a portar el reial decret de la Moncloa destinat a combatre la "república digital"

Meritxell Budó, consellera de la Presidència, aquest dimarts
Meritxell Budó, consellera de la Presidència, aquest dimarts | Govern
26 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:21h
El Govern ha decidit aquest dimarts iniciar els tràmits per portar al Tribunal Constitucional (TC) el reial decret de l'executiu espanyol en funcions pensat per combatre la "república digital". En concret, la Generalitat ha demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) previ a anar al TC, segons ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu. La iniciativa del govern espanyol ha estat titllada de "155 digital" per part de responsables de l'administració.

Són cinc els àmbits en els quals el Govern interpreta que es podria dur a terme un conflicte de competències amb l'Estat: infraestructures digitals i desplegament de la fibra òptica; identitat digital; desplegament de l'administració digital; ciberseguretat; i contractació pública. El reial decret, que es va impulsar coincidint amb la campanya electoral de les eleccions del 10-N, s'aprovarà previsiblement demà al Congrés.
 
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ja va anunciar a principis de novembre una "ofensiva" en tots els àmbits jurídics i polítics per defensar les competències del Govern en l'àmbit digital. Puigneró va denunciar que, "sota el pretext de la seguretat nacional i l'ordre públic i sense ordre judicial", aquest decret obria la porta al control de les comunicacions  per part del govern espanyol i "suposava un fre" a la innovació digital i al "progrés" de Catalunya