Torra convoca la taula catalana de partits per al 5 de desembre

Serà la tercera trobada de l'organisme i arribarà en plena negociació per la investidura de Pedro Sánchez

Segona reunió de l'espai de diàleg al Palau de la Generalitat
Segona reunió de l'espai de diàleg al Palau de la Generalitat | ACN
26 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:43h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat per al 5 de desembre la taula catalana de partits. La cita, avançada per La Vanguardia, arrencarà a les 16.30 i se celebrarà dos dies després de la constitució del nou Congrés dels Diputats sorgit de les eleccions del 10-N i en plena negociació sobre la investidura de Pedro Sánchez. La consellera de la Presidència, en tot cas, ha indicat que la data "no està tancada". L'escenari a Madrid serà un dels aspectes que sorgiran en la trobada pel fet que tant el PSC com Catalunya en Comú són representants a nivell parlamentari de les formacions -PSOE i Unides Podem- que han acordat un govern de coalició a l'Estat.

Es tracta de la tercera trobada de la mesa catalana de diàleg. Es va reunir per primera vegada el 16 de novembre de l'any passat i, després, va fer-ho el 5 de febrer d'enguany, només una setmana abans que arrenqués el judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Per tant, serà la primera vegada que s'asseguin a la mateixa taula representants del Govern, de Junts per Catalunya (JxCat), d'ERC, del PSC i de Catalunya en Comú Podem des del veredicte del Suprem per sedició.

En les dues primeres trobades no hi van participar Ciutadans, el PP i la CUP, tot i que per motius diferents. Els dos primers per les discrepàncies amb l'independentisme, i els anticapitalistes perquè consideraven que l'organisme creat no serviria per fer avançar el procés. Els socialistes desconfien de Torra, a qui han demanat reiteradament la dimissió i la convocatòria d'eleccions anticipades, però tenen intenció de ser a la trobada, tal com va explicar la setmana passada Eva Granados, la seva portaveu parlamentària.

Negociació amb l'Estat

La segona reunió es va celebrar en un moment en què la declaració de Pedralbes del 21 de desembre del 2018 ja començava a perdre força després que el govern espanyol fos sotmès a gran pressió per part de la dreta arran de la figura del relator. Només cinc dies després de la trobada de la taula catalana de diàleg la Plaza Colón de Madrid era l'escenari d'una manfifestació espanyolista amb la presència dels principals responsables de PP, Ciutadans i Vox, juntament amb Manuel Valls.

Sánchez ha insistit al llarg de la campanya electoral i també després dels comicis -però amb una intensitat diferent- que calia "diàleg entre catalans" abans que un diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Les circumstàncies, però, l'han fet arrencar una negociació amb ERC que s'anirà concretant al llarg d'aquesta setmana de cara a la investidura. La previsió del PSOE era celebrar el debat ja a mitjans de desembre.