«Prefereixo la presó que ser deportat al Marroc»

Un dels joves detingut als aldarulls de Lleida viu tancat al CIE

El CIE de la Zona Franca
El CIE de la Zona Franca | ND
26 de novembre del 2019
Actualitzat a les 22:38h
Tornar al punt d'on van sortir un dia escapant de la misèria és el que més tem Mohamed, un jove de 23 anys veí de Lleida que va ser detingut el passat 19 d'octubre i que ara viu entre reixes al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona amb l'interrogant de si serà deportat al Marroc en base a la llei d'estrangeria.

El noi va arribar a la ciutat l'any 2016 després de passar per Algesires amagat en un camió, residia en un pis del carrer Templers amb uns amics i vivia dels treballs esporàdics que la seva situació de sense papers li permetia fer. La primera vegada que el van arrestar va ser durant els aldarulls que es van produir a la capital del Segrià després de la sentència del procés i va ser acusat pels Mossos d'Esquadra d'haver participat activament en la crema de mobiliari urbà a prop de l'estació de tren. Mohamed nega aquests fets.

Mohamed va arribar a Espanya amagat en un camió i ara viu tancat al CIE amb la incògnita de la deportació. Assegura que prefereix quedar-se entre reixes que tornar al Marroc


Segons explica una de les advocades que porta el cas, la seva intervenció en les destrosses no s'ha pogut acreditar ni en els vídeos que la policia catalana va presentar com a prova per fonamentar l'acusació. No eren imatges reveladores que justifiquessin la continuïtat de l'empresonament, i així ho va considerar el jutge, que el passat divendres el va deixar en llibertat juntament amb altres tres joves que havien estat detinguts. El noi, però, no va aconseguir trepitjar el carrer; un procés de deportació que es va obrir el mateix dia de l'arrest li ho va impedir.

La Policia Nacional el va fer pujar a una furgona per traslladar-lo al CIE, des d'on pot ser enviat al Marroc en els propers 60 dies en el cas que no prosperin els recursos que estan presentant els seus advocats. "Prefereixo la presó que ser deportat", diu Mohamed, coneixedor que l'estat espanyol ja ha executat una ordre: Ayoub té 22 anys i també va ser detingut durant els aldarulls de Lleida. El divendres 18 d'octubre, el noi estava a la mobilització que va acabar amb aldarulls: "Era al lloc equivocat en el pitjor moment", diu un dels seus advocats, que recorda que el jove diu que estava esperant la seva parella. 

Els advocats denuncien "opacitat i criminalització racial" i asseguren que no se'ls va informar de la deportació del jove Ayoub


Com Mohamed, Ayoub no tenia permís de residència i tan bon punt va estar en mans de la policia se li va obrir una ordre preferent de deportació, que es va fer efectiva el passat 18 de novembre. Els seus lletrats han denunciat "l'opacitat" del procés, una "criminalització racial" i han assegurat que ni es van assabentar que el noi va ser enviat al seu país d'origen fins que hi va arribar. Ayoub es va posar en contacte amb la seva parella un cop al Marroc. 
Arxivat a