Les treballadores municipals d'atenció a la violència masclista de Barcelona denuncien falta de recursos

L'assemblea de treballadores del SARA assegura que algunes víctimes són enviades a pensions temporals sense el seguiment adequat

Les treballadores volen reconèixer la tasca del moviment feminista
Les treballadores volen reconèixer la tasca del moviment feminista | Adrià Costa
25 de novembre del 2019
Actualitzat el 05 de març del 2020 a les 17:57h
L'assemblea de treballadores del Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) de víctimes de violència masclista de Barcelona denuncia manca de recursos per fer una bona atenció a les usuàries. El servei es va municipalitzar fa tres anys i les empleades demanen a l'Ajuntament que doti el SARA de més mitjans.

El SARA ofereix, principalment, dos tipus de serveis. El primer es basa en l'atenció amb visites puntuals de les dones amb treballadors o educadors socials, psicòlegs o advocats. El segon és el circuit d'acollida. En principi el primer pas del circuit és un pis d'urgència municipal o d'alguna fundació on la dona s'hi està 15 dies. D'allà, passa a un habitatge de llarga estada i el pas final són els pisos d'autonomia.

Les treballadores, però, denuncien que des de fa uns mesos aquest circuit s'ha alterat. Asseguren que cada cop hi ha més dones que són enviades a pensions on hi passen mesos, en alguns casos amb els seus fills. Els equipaments no disposen ni dels espais necessaris per fer-ne l'acompanyament ni tampoc dels professionals adequats. "Treballem en l'excepcionalitat", asseguren fonts de l'assemblea de treballadores a NacióDigital. L'assemblea té el suport dels sindicats CCOO, CGT i Intersindical-CSC.

"Ens hem inventat un grup per donar suport a aquestes dones en fills que fa mesos que són en pensions, i ens trobem els dimarts al matí", expliquen. Una de les conseqüències, asseguren, és que hi ha dones que es veuen "desbordades" per la situació i tornen al domicili que compartien amb el seu agressor. 

L'empresa encarregada de subministrar les pensions al SARA és BCD Travel, la mateixa que gestiona les pensions per a persones desnonades. Precisament, els grups d'habitatge també han posat l'empresa sota el focus pel que entenen que és un servei deficitari. BCD Travel 
està dedicada a la gestió de viatges de negocis i filial de la companyia del sector turístic Grup Barceló. El contracte té una durada d'un any  -prorrogable un altre-, està en vigor des de l'1 d'agost i suposa una despesa d'11 milions d'euros.

La denúncia de les treballadores també assenyala que les ràtios de víctimes per cada especialista són excessives i reclama a l'Ajuntament que revisi les condicions laborals de les empleades.

Reconeixement al moviment feminista

L'assemblea de treballadores també manifesta, a través d'un comunicat, el seu reconeixement al moviment feminista, coincidint amb el dia internacional contra la violència masclista.

"Volem agrair i reconèixer a totes les entitats del tercer sector que s’han dedicat i es segueixen dedicant a la creació de serveis de tractament i prevenció donant suport a les supervivents i als fills i filles, sovint oblidades", expliquen.

L'Ajuntament assenyala la Generalitat...

Fonts municipals consultades per NacióDigital reconeixen que els darrers mesos ha augmentat el temps d’estada de les dones i les seves famílies en pensions. 

Les mateixes fonts argumenten que la situació ve provocada per diverses conseqüències. Per exemple, la urgència que requereixen alguns casos de violència "greu". També les condicions laborals precàries que pateixen les dones i factors que dificulten l'accés a l'habitatge, com l'encariment del preu del lloguer. 

Des de l'Ajuntament defensen que la despesa destinada als dispositius d'acollida ha incrementat i ha passat dels 1,7 milions d'euros del 2016 als 3,3 del 2018. A més, assenyalen que durant el passat mandat es van doblar les places d'acollida en pisos, passant de 104 que hi havia el 2015 a 204.

Amb tot, el consistori reconeix l'escassetat de recursos i en responsabilitza la Generalitat. "Malauradament, l’Ajuntament de Barcelona assumeix el 100% de la despesa del dispositiu d’acolliment de violència masclista de la ciutat al no tenir cap aportació de la Generalitat", asseguren les fonts consultades, en referència al consorci de serveis socials. 

... I la Generalitat l'Ajuntament

NacióDigital també s'ha posat en contacte amb el departament d'Afers Socials i Famílies i les fons consultades defensen que des de 2015 la Generalitat ha incrementar un 49% l’import del contracte programa amb l’Ajuntament de Barcelona, que serveix per finançar els serveis socials a la ciutat.

A més, asseguren que la Generalitat finança el 90% del consorci i defensen que el finançament del SARA continua sent competència de l'Ajuntament, ja que es tracta d'un servei "traspassat" a l'ens conjunt. "El SARA no és ni ha estat mai un servei gestionat pel Consorci. Tampoc s’ha plantejat mai la voluntat de l’Ajuntament de traspassar-lo al Consorci", conclouen.
Arxivat a