Els comuns dissenyen una cúpula comandada per alcaldes, diputats i regidors

La nova direcció incorporarà la cap de llista al Senat, Rosa Lluch, i una nodrida representació de membres de Barcelona en Comú i de l'extinta ICV

Ramon Arnabat, Jéssica Albiach, Candela López i Ada Colau, en una imatge d'arxiu
Ramon Arnabat, Jéssica Albiach, Candela López i Ada Colau, en una imatge d'arxiu | Flickr Catalunya en Comú
21 de novembre del 2019
Actualitzat a les 19:47h
La nova executiva de Catalunya en Comú liderada per Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López pivotarà en els principals alcaldes, diputats i regidors que a hores d'ara tenen els comuns. El partit ha fet pública la candidatura complerta de 30 membres que serà sotmesa a votació de la militància i que inclou com a principal novetat la incorporació de la cap de llista al Senat, Rosa Lluch, filla de l'exministre socialista assassinat per ETA l'any 2000.

Més de la meitat dels components ostenten en aquests moments càrrecs públics, ja siguin en ajuntaments, al Parlament o al Congrés. La formació subratlla que s'ha concebut la candidatura -que no competirà amb cap altra llista- amb l'esperit de "vertebrar l'organització des del territori per créixer arreu del país i aprofundir en la democratització de l'organització". De fet, els mals resultats de les eleccions municipals -malgrat haver aconseguit retenir l'alcaldia de Barcelona amb el pacte amb el PSC- va abocar el partit a analitzar les dificultats del projecte per implantar-se a nivell territorial. 

Ara, un dels principals reptes de la formació a nivell intern és passar pàgina als episodis de crisi interna oberta especialment amb la retirada de Xavier Domènech i que van acabar amb dirigents com Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany a l'òrbita d'ERC. La nova direcció culminarà el gir estratègic de l'espai, que en l'etapa post-Domènech i només dos anys i mig després de la seva fundació, han matisat el seu discurs per marcar més distància amb l'independentisme. 

Així doncs, amb la intenció de donar visibilitat als càrrecs territorials, des de Catalunya en Comú subratllen la presència dels alcaldes Lluís Mijoler (el Prat de Llobregat), José Montero (Montornès del Vallès) i Laura Campos (Montcada i Reixac). A més, hi ha regidors com Eloi Badia (Barcelona), Carla Aguilar (Tarragona), Jordi Jordan (Tortosa), Núria Lozano (l'Hospitalet de Llobregat) o Ramon Arnabat (Vilafranca del Penedès), que fins a l'elecció de la nova direcció segueix sent coordinador del partit. 

Pel que fa als diputats, formaran part de la direcció representants del Parlament com Marc Parés, dirigent que va arribar a l'espai de la mà de Xavier Domènech, i s'incorpora l'excoordinador de l'extinta ICV David Cid. També Susanna Segovia, actual portaveu a la cambra catalana. De diputats al Congrés, seguiran Joan Mena, que previsiblement seguirà ostentant el càrrec de portaveu, i en formaran part Aina Vidal i Gerardo Pisarello. 

Aquest dijous, van anunciar la dimissió els quatre membres de l'actual direcció que formen part de Desbordem i, a més de considerar que el partit s'ha allunyat dels seus ideari fundacional, han criticat que s'hagin eliminat els topalls de presència de càrrecs públics als òrgans de direcció. Els estatuts fixen un màxim de 30%, però en un consell nacional es va fer una interpretació més laxa excloent d'aquesta limitació els regidors. 

La provinença política dels membres de la llista

Si una cosa ha marcat fins ara la trajectòria de Catalunya en Comú han estat les dificultats per prescindir de les quotes de partits. En aquest cas, hi ha una nodrida presència de dirigents que provenen tant de Barcelona en Comú com de l'extinta ICV. De la primera hi ha nou representants, de la qual, més enllà de Colau, Pisarello o Badia, en destaquen Adrià Alemany, Enric Bárcena i Kate Shea. Amb carnet ecosocialista n'hi ha set, entre els quals destaquen el mateix Cid, Candela López, Aina Vidal, Lluís Mijoler o Laura Campos. De dirigents que provinguin d'EUiA, hi ha crítics amb la cúpula de l'exlíder Joan Josep Nuet, com ara Mena i Núria Lozano. També s'han reservat quatre càrrecs pel corrent Comuns Federalistes.

A més dels 30 components de la candidatura, a l'executiva participaran també representants de l'Ajuntament de Barcelona -l'exsocialista Jordi Martí-, del Parlament -l'ecosocialista Marta Ribas-, del Congrés -Jaume Asens-, del Senat -l'ecosocialista Sara Vilà- i del Parlament Europeu -l'ecosocialista Ernest Urtasun. Més enllà de la direcció, Asens encapçala la llista al consell nacional. Totes les candidatures seran proclamades el 2 de desembre després de ser sotmeses al procés de ratificació- 

Ara,l'objectiu a curt termini dels comuns és que el pes de la formació cotitzi a l'alça tant a partir del pacte del PSOE amb Podem, que esperen que prosperi, i les eleccions catalanes, a partir de les quals preveuen que poden tenir un paper clau si canvia la correlació de forces al Parlament. 


Els membres de la candidatura per renovar la direcció dels comuns

1 - Ada Colau
2 - Jéssica Albiach
3 - Candela López
4 - Gerardo Pisarello
5 - Aina Vidal
6 - Joan Mena
7 - Agnès Petit
8 - David Cid
9 - Rosa Lluch
10 - Ramon Arnabat
11 - Núria Lozano
12 - Lluís Mijoler
13 - Nati Veraguas
14 - Eloi Badia
15 - Laura Campos
16 - Marc Parés
17 - Laura Bergés
18 - Adrià Alemany
19 - Susanna Segovia
20 - Enric Bárcena
21 - Kate Shea
22 - Jose Luis Atienza
23 - Maribel Ibáñez
24 - Álvaro Muñoz
25 - Carla Aguilar
26 - Ximo Balaguer
27 - Inés de Gispert
28 - Jordi Jordan
29 - José Montero
30 - Roman Ceano