Vuit de cada deu catalans defensen la gestió pública de l'aigua

Una enquesta encarregada per l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública conclou que el suport és superior allà on l'administració ja la gestiona directament

Una enquesta apunta que la gestió pública de l'aigua té un ampli suport.
Una enquesta apunta que la gestió pública de l'aigua té un ampli suport. | Adrià Costa
21 de novembre del 2019
Actualitzat a la 13:49h
Un 80,6% dels catalans defensen que la gestió de l'aigua sigui directament pública. Així ho conclou una enquesta del Gesop encarregada per l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública i feta pública aquest dijous. Segons aquest sondeig, fet amb 1.605 entrevistes entre el 21 i el 25 d'octubre, aquelles persones que ja reben un servei gestionat públicament encara defensen més aquest model (85,3%) per tal que el servei "tingui un preu raonable i se'n faci un repartiment equitatiu i un ús ambientalment responsable".

En canvi, només un 10,9% dels enquestats totals prefereix la gestió privada del servei i la resta no ho sap o no contesta. Les diferències entre perfils és mínima i fins i tot la gent que es considera de dretes apostaria per la gestió pública en un 65,6% de les respostes. No hi ha massa diferències pel que fa al sexe, l'edat, el nivell d'estudis o la dimensió del municipi.

Els enquestats amb nacionalitat espanyola, en tot cas, defensen més la gestió pública que els que no la tenen (81,3% i 71,3%, respectivament), així com també ho fan més els catalanoparlants que els castellanoparlants (83,8% i 75,6%). Pel que fa a l'àmbit d'activitat, tant els treballadors com els jubilats, els aturats o els estudiants prefereixen la gestió pública amb un suport a l'entorn del 80%, mentre que tan sols en les persones que es dediquen a tasques de la llar el percentatge cau lleument fins al 73,8%. 

Aquesta enquesta s'ha fet públic l'endemà que el Suprem esmenés una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i permetés a Agbar mantenir la concessió de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. Una decisió judicial que complica la via de l'Ajuntament de Barcelona per remunicipalitzar el servei.
 

Enquesta sobre la gestió de l'aigua by naciodigital on Scribd