Un 75% d'enquestats a Catalunya i només un 26% a la resta de l'Estat veuen injusta la presó per l'1-O

L'enquesta "Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019", elaborada pel Govern, assenyala que un 52% d'espanyols rebutja el referèndum català i un 36% el defensa

Els acusats al Suprem en l'últim dia del judici de l'1-O.
Els acusats al Suprem en l'últim dia del judici de l'1-O. | ACN
21 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:07h
L'empresonament dels líders polítics i socials de l'1-O es veu molt diferent a Catalunya i a la resta de l'Estat. Un 75,2% dels catalans el veu injust, una opinió compartida per només un 26% dels enquestats a la resta de l'estat pel sondeig "Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019", elaborat a tot l'Estat per encàrrec del Govern i presentat aquest dijous.

A Catalunya, per contra, tan sols un 16,4% dels enquestats creu que la presó és justa, un percentatge que creix fins al 60,1% a la resta de l'Estat. El treball de camp de l'enquesta es va fer entre el 9 de setembre a 17 d'octubre, és a dir, majoritàriament abans que es fes públics la sentència del procés el 14 d'octubre, motiu pel qual els líders empresonats ho estaven de forma preventiva.

Per altra banda, el referèndum d'autodeterminació no té el suport majoritari de la societat espanyola. Només un 36,2% dels enquestats defensa el referèndum -sumant els que hi estan molt d'acord o més aviat d'acord-, un percentatge que cau fins al 29,8% si només es tenen en compte els ciutadans de la resta de Catalunya.

Referèndum a tot l'Estat

Per contra, un 51,8% dels enquestats està molt i més aviat en desacord amb que calgui fer un referèndum a Catalunya, un rebuig que creix fins al 57,3% si s'exclouen de la mostra els enquestats de Catalunya, on el referèndum sí que està àmpliament avalat. Han presentat l'enquesta la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el director general d'Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius.

En canvi, pel que fa a un eventual referèndum a tot l'Estat per decidir sobre la relació amb Catalunya, els catalans hi estan majoritàriament en contra, mentre que, pel que fa a als enquestats de la resta de l'Estat, n'hi ha més de favorables que de detractors. Sigui com sigui, un 43,8% del total d'enquestats i un 48,8% dels de la resta de l'Estat creuen que no s'ha de fer cap referèndum "perquè la unitat nacional espanyola no es pot votar", percentatges superiors al 40,1% i el 34,3% dels que hi estan en contra, respectivament.

Assumpció del resultat d'un referèndum

En tot cas, si finalment se celebrés un referèndum legal i acordat, un 53,3% d'enquestats n'acceptaria els resultats i un 39,9%, no. A Catalunya, els nivells d'acceptació arribaria fins al 81,3% i, per tant, si es posa el focus només en els enquestats de la resta de l'Estat, un 48,2% també els assumiria i un 44,3% no ho faria, un resultat molt ajustat.

Preguntats sobre el conflicte actual, tres quartes parts dels catalans demanen una solució eminentment política, un percentatge que cau al 45,2% entre els enquestats de la resta de l'Estat. Un 27%, en canvi, aposta per una solució eminentment judicial i un 18,5%, per les dues alhora.

Diàleg sense límits

I demanant més en concret com s'hauria de vehicular, els catalans estan dividits en un 42,4% que reclama un diàleg i negociació "sense límits" i un 38,1% que admetria els límits de la Constitució. Per altra banda, un 11,2% aposta per la unilateralitat per part del Govern i un 4,2%, per la mà dura del govern espanyol. Contràriament, un 48,4% d'enquestats de la resta de l'Estat defensa que el diàleg es limiti al marc de la Constitució i només un 17,2% aposta per la negociació sense límits, per sota fins i tot del 26,9% que reclama mà dura a l'Estat.

Així mateix, un 71,9% de catalans creu que caldria una reforma de la Constitució per donar més autogovern a les comunitats autònomes, una modificació en què un 58,6% també demanaria que s'hi inclogués el reconeixement del dret a l'autodeterminació. Pel que fa a la resta de l'Estat, un 40,5% defensa aquesta reforma de la carta magna i un 48,9% la rebutja.

Suport a la independència

Per altra banda, un 49,3% de catalans està a favor que Catalunya sigui independent i un 41,2%, en contra -la resta, no ho sap o no contesta-. En canvi, pel que fa als enquestats de la resta de l'Estat, només un 13,6% vol la independència de Catalunya i un 75,8% la rebutja.

Aquestes dades contradirien les d'una altre enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) presentada la setmana passada, segons la qual un 49,3% de catalans era contraria a la independència, la qual era defensada només per un 40,3%, uns percentatge gairebé oposats al sondeig d'aquest dijous. El treball de camp, en els dos casos, és majoritàriament previ a la sentència del procés -en aquest cas, s'allarga fins uns dies després-, tot i que les diferències segurament cal buscar-les sobretot en el biaix en la mostra.

Una enquesta amb 3.600 entrevistes

L'enquesta "Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019" va ser un encàrrec del departament de la Presidència al CEO amb l'objectiu de disposar de l'opinió i de la percepció del conjunt dels ciutadans de l'Estat sobre la situació política actual. El treball de camp han estat 3.600 entrevistes, amb l'objectiu, segons Budó, de "contrastar amb dades el conflicte polític actual entre Catalunya i Espanya".

Meritxell Budó ha anunciat que aquesta enquesta s'enviarà a les ambaixades internacionals i es difondrà a través de les delegacions exteriors del Govern, així com també es lliurarà al govern espanyol -en concret, a la seva vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo- i als diversos grups parlamentaris.