ERC i JxCat es mantenen en el «no» a Sánchez

Les dues formacions es tornaran a reunir la setmana vinent per mirar de fixar un posicionament comú per a la investidura del president espanyol

Gabriel Rufián i Laura Borràs, en una imatge d'arxiu.
Gabriel Rufián i Laura Borràs, en una imatge d'arxiu. | ACN
20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:40h
Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es mantenen en el 'no' a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i es tornaran a reunir la setmana que ve per a seguir parlant i per provar de fixar un posicionament comú. Les dues formacions s'han reunit aquest dimecres al Parlament durant més d'una hora i trenta minuts.

A la reunió ERC ha traslladat a JxCat la proposta d'impulsar una taula de negociació amb l'Estat "sense condicions" i amb un calendari per dialogar. En sortir de la reunió, la líder de JxCat a Madrid Laura Borràs s'ha mostrat confiada que hi haurà més trobades per tal de fixar el posicionament. "Ha estat la primera reunió de més que en vindran", ha subratllat. "Hem fet una reunió sobre com treballar per un posicionament", ha afegit.

La reunió d'aquest dimecres ha estat la primera entre JxCat i ERC per abordar el posicionament de l'independentisme en la investidura de Pedro Sánchez. Després que divendres les dues formacions s'emplacessin a una trobada per tractar l'escenari a Madrid, aquest dimecres es produeix una cita que ha de servir per aplanar el camí de cara a una posició conjunta sobre el pacte entre el PSOE i Podem, signat dimarts passat. Els republicans i els socialistes ja defineixen una negociació bilateral.

Pedralbes com a "punt de partida"

Les exigències per intentar un acostament entre Sánchez i l'independentisme han generat debat intern en les últimes hores. El Govern va fixar oficialment la declaració de Pedralbes com a "punt de partida" per explorar un acord, per bé que Laura Borràs, cap de files de JxCat a Madrid, la troba "desfasada" perquè va arribar abans de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Borràs prefereix la declaració de la Llotja de Mar, signada per partits sobiranistes de tot l'Estat, com a via per encetar el diàleg amb el PSOE. L'autodeterminació estarà al centre del debat.
 
El debat reprodueix bona part de les discussions viscudes en els últims mesos dins l'independentisme entre els partidaris del bloqueig si no hi havia una solució política per part de l'Estat i els que han defensat un acostament pragmàtic cap a Sánchez. "Estic segur que hi haurà gestos", ressaltava ahir un dirigent consultat i implicat en les negociacions. El líder del PSOE i Pablo Iglesias van signar un preacord dimarts de la setmana passada en el qual emmarcaven el diàleg "dins la Constitució".