Via lliure pel trasllat del CAP del Raval a la capella de la Misericòrdia

El MACBA s'ampliarà en un edifici de nova construcció a la plaça dels Àngels

La capella acollirà el nou CAP Raval Nord
La capella acollirà el nou CAP Raval Nord | Bernat Cedó
20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:54h
Victòria dels veïns del Raval i dels treballadors del CAP Lluís Sayé, que han fet realitat el seu objectiu d'aprovar el trasllat de l'ambulatori a la capella de la Misericòrdia, propietat de l'Ajuntament. Fins ara l'espai estava cedit al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), per materialitzar l'ampliació de l'equipament.

Els comuns -i també la CUP en l'anterior mandat- sempre han estat partidaris que la capella fos per al CAP, però el rebuig de la resta de grups municipals va fer impossible que l'opció tirés endavant. A finals de l'anterior mandat, la Generalitat i la Diputació de Barcelona van traslladar a l'Ajuntament l'opció que el CAP es traslladés en un edifici de nova construcció adjacent al museu, batejat amb el nom de CUB.

Finalment, però, aquesta opció no s'ha concretat i el Macba farà realitat la seva ampliació en un equipament de nova construcció a la plaça dels Àngels, adjacent a la capella del mateix nom.

Cessió al CatSalut al gener

El següent pas que haurà de fer l'Ajuntament és cedir la Misericòrdia al CatSalut, per tal que pugui desenvolupar el projecte del nou CAP. El govern municipal preveu portar la votació al ple municipal del gener. 

El fet de tenir un acord amb el MACBA per ampliar el museu fa preveure que no hi hagi dificultats per executar la cessió. Tot plegat, sempre que el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) no posi obstacles.

El MACBA comptava amb l'aportació de 5 milions dels fons FEDER per fer l'ampliació a la Misericòrdia i ara haurà de presentar un nou projecte. Segons la direcció del museu, podran accedir a aquests fons si l'ampliació s'acaba com a tard el 2022. Per aconseguir-ho, el MACBA preveu obrir un concurs internacional de projectes a principis del 2020, adjudicar-lo el 2021 i executar-lo durant els següents mesos. 

Primer de tot, però, caldrà materialitzar la requalificació urbanística per canviar els usos del terreny on s'aixecarà el nou edifici, per passar-los de zona verda a zona edificable. El museu i l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament ja s'han emplaçat a treballar-hi.

El nou edifici tindrà tres plantes i permetrà al MACBA guanyar metres quadrats en comparació amb l'opció de la capella. A la Misericòrdia el museu hauria disposat de 2.000 metres quadrats, mentre que ara en tindrà 2.800. La idea amb què treballa el MACBA és utilitzar-lo per a espai expositiu i també per traslladar-hi oficines i despatxos actualment instal·lats en l'edifici Meier. 

Totes les parts satisfetes

"Hem trobat una solució satisfactòria". Així s'ha expressat aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell General del MACBA, que ha ratificat l'acord. Colau és presidenta d'un òrgan que agrupa l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, la fundació del museu i l'Estat.

Totes les parts han participat a la roda de premsa institucional per mostrar la seva satisfacció. L'opció que finalment ha desencallat el conflicte no s'havia posat sobre la taula fins ara i l'alcaldessa. "Quan vam veure els plànols vam preguntar-nos per què no se'ns havia acudit abans. Hem trobat una solució amb què tothom guanya", ha insistit.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha assegurat que totes les administracions han estat "generoses" i han fet "concessions". "No ha estat fàcil i hi ha hagut un debat encès", ha apuntat. La resta d'integrants del Consell General, però, s'han mostrat més conciliadors i han evitat incidir en les desavinences viscudes al llarg del conflicte. 
Arxivat a