Agbar mantindrà la concessió de l'aigua de l'àrea metropolitana

El Suprem revoca l'anul·lació dictada pel TSJC i complica la via de l'Ajuntament per municipalitzar el servei

Una factura de l'aigua a Barcelona
Una factura de l'aigua a Barcelona | Adrià Costa
20 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:52h
Punt i final a un llarg litigi per la gestió de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. La societat mixta que controla Agbar mantindrà la concessió després que el Tribunal Suprem hagi revocat l'anul·lació dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 2016. L'alt tribunal espanyol dona validesa a la societat público-privada que s'ocupa de la depuració i el subministrament a l'àrea metropolitana i dictamina que l'administració tenia plena potestat per adjudicar la concessió. 

El Suprem contradiu, així, la sentència emesa pel TSJC arran dels recursos de les competidores Acciona, Aqualia i Aigües de València en què anul·lava la concessió al·legant que l'adjudicació s'hauria d'haver fet per via d'un concurs públic. L'alt tribunal espanyol conclou que no calia un concurs: "concorre la justificació de la necessitat d'atorgar el contracte a un empresari determinat, sense que existís una alternativa o substituït raonable, i sense que l'absència de competència sigui el resultat d'una restricció artificial dels paràmetres d'adjudicació de la concessió". Així, el Suprem "manté la legalitat del procediment utilitzat per l'administració" i assegura que la via del procediment negociat està "emparat" per la llei de contractes del servei públic.

En contra del que va defensar el TSJC, l'alt tribunal espanyol afirma que la competència de les entitats locals en matèria d'aigua és anterior a la Llei de règim local del 1950 i, per tant, considera vigent la concessió que Agbar va obtenir l'any 1953, reconeixent-li els drets sobre la xarxa.

La societat mixta ABEMCIA està controlada pel grup Agbar, que en té un 70%, per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb un 15%, i CriteriaCaixa, amb un altre 15%.


La sentència suposa el punt i final a un llarg procés judicial que ha enfrontat Agbar, empreses competidores i també l'equip de govern municipal. I és que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia escrutat la via de desfer la societat mixta per recuperar la gestió pública de l'aigua. 

Tant és així que en una breu atenció als mitjans Colau ha mostrat la seva "sorpresa" per la decisió del Tribunal Suprem i ha assegurat que l'Ajuntament no "comparteix" la sentència. Colau ha explicat que el govern municipal encara no ha tingut accés als arguments de l'alt tribunal i no ha volgut fer cap més valoració a l'espera de poder analitzar a fons el contingut de la sentència. 
 

Colau, atenent els mitjans Foto: Andreu Merino


Agbar confia que la decisió judicial aporti "estabilitat"

Per la seva banda, Agbar ha celebrat l'aval judicial tot confiant que la resolució "aporti estabilitat institucional i seguretat jurídica". En un comunicat, ha destacat que el Suprem entén que els acords adoptats per l'entitat metropolitana són "completament legals, eficaços i conforme a dret" i d'aquesta manera "veu ratificats íntegrament els seus arguments en defensa de la constitució de l'empresa". A més, ha dit que la decisió judicial "confirma que Agbar és l'única empresa capaç de dur a terme aquest servei a tres milions de ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana". 

L'empresa ha indicat que la decisió del Suprem deixa clar que cap altra companyia disposa de la titularitat de les infraestructures i instal·lacions imprescindibles per a desenvolupar aquest servei, "construïdes i finançades per Agbar". També veu ratificada la valoració dels seus actius, per un valor de 476 MEUR, realitzada durant la constitució de l'empresa mixta i avalada pel Registre Mercantil.