Aragonès reclama davant el govern espanyol recuperar la declaració de Pedralbes

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, reclama negociació per resoldre el conflicte i exigeix a la Generalitat que condemni la "barbàrie" que suposen els "actes violents i les coaccions"

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en el sopar amb altres convidats
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en el sopar amb altres convidats | ACN
18 de novembre del 2019
Actualitzat a les 23:46h
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat davant del govern espanyol i dels empresaris de Foment del Treball que es reprengui el camí encetat fa tot just un any amb la declaració de Pedralbes. Aragonès ha dit que, un any després, no només no s'ha avançat en la via del diàleg, sinó que "molts reptes estan encara pendents i la situació política s'ha complicat". El número dos del Govern ha recordat la sentència de l'1-O, tot dient que encara fa més exigent que s'obri espai a la política enfront la cronificació del conflicte. 

Aragonès ha assegurat que "ara tenim una oportunitat per al  diàleg i la negociació com a via per resoldre el conflicte". El vicepresident ha elogiat la declaració de Pedralbes, "tot i ser molt ambigua". Ha recordat que el document subratllava la "seguretat jurídica" i el component polític del conflicte i ha apel·lat a la "generositat de tots". Ha deixat clar que el Govern de Catalunya està disposat a obrir una nova via de negociació.

Finalment, ha estat Aragonès qui ha parlat en nom del Govern, després que a darrera hora, el president Quim Torra anul·lés la seva assistència a l'acte de Foment del Treball al no ser ell qui tanqués l'acte, sinó la ministra Calviño, en qui ha delegat el president Pedro Sánchez. 

Calviño convida a sumar-se a l'acord de govern

Nadia Calviño, ministra d'Economia i propera vicepresident del govern espanyol, ha fet una crida a garantir l'estabilitat i "el diàleg dins de la llei". Ha destacat el preacord assolit entre el PSOE i Podem amb la perspectiva d'una legislatura, invocant a la "governabilitat" i fent una crida a "la resta de forces polítiques que s'hi sumin". Ha fet una crida al "realisme sense sobreactuacions". Calviño ha advocat per una política econòmica "creïble", en concordança amb els eixos establerts per les institucions internacionals, i que implica disciplina fiscal, sensibilitat social i reformes de futur. 

Per primer cop des de les eleccions del 10-N, els governs català i espanyol s'han trobat a Barcelona en els premis anuals que porten el nom de l'empresari i economista Carles Ferrer Salat.  Per la Generalitat, a banda d'Aragonès, i els consellers Àngels Chacon, d'Empresa i Coneixement; de Treball, Chakir El Homrani; i de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Per part de l'executiu espanyol, la tiular, Nadia Calviño, així com María Jesús Montero, titular d'Hisenda, i Margarita Robles, de Defensa.

Sánchez Llibre: el nou govern "és una bona notícia"

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha donat un toc d'atenció a la classe política perquè desbloquegin el conflicte. En relació a fa un any, el líder patronal ha dit que "la política continua estancada en ella mateixa sense posar les llums llargues". S'ha queixat que se segueix sense pressupostos, tant a Catalunya com a l'Estat, i ha advertit contra la desafecció envers la política.  

Sánchez Llibre ha assegurat que l'anunci del nou govern a Madrid és "una bona notícia" perquè suposa un pas decisiu cap a la governabilitat i l'estabilitat. Ha advocat perquè la política del nou executiu respongui a un govern "moderat, estable i rigorós". Ha demanat que no es faci enrere en algunes reformes que han demostrat eficàcia a l'hora d'ajudar al creixement i a la creació de llocs de treball. 

Ha reclamat "negociació, transacció i acord" per part del govern espanyol i la Generalitat per resoldre el conflicte, i ha reclamat de totes les autoritats una "condemna contundent" dels actes "violents" i les "coaccions" que "impedeixen la mobilitat a les nostres ciutats". "No condemnar la barbàrie i no evitar-la és una greu irresponsabilitat del Govern", ha afirmat.  

Luca de Meo, empresari de l'any 

El president de Seat, Luca de Meo, ha estat el distingit amb la medalla d'honor a l'Empresari de l'Any.  També han rebut distinció, a títol pòstum, Sebastià Salvadó, president del RACC durant trenta anys, i Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç, per la seva trajectòria empresarial. 

Els Premis Carles Ferrer Salat distingeixen la labor realitzada per empreses i destacats empresaris durant l'últim any o al llarg de la seva trajectòria. Enguany, reconeixerà Torrons Vicens per la seva labor de compromís social; Schneider Electric Espanya per la seva aposta en innovació; Celsa Group per la seva responsabilitat amb el medi ambient; Castañer per la seva estratègia d'internacionalització; Nestlé per les seves polítiques d'igualtat, i Byhours com a petita i mitjana empresa de l'any.