procés català

EN DIRECTE El judici a Torra per desobediència

Segueix aquí la vista del president de la Generalitat al TSJC

per Sara González / Oriol March / Bernat Surroca , 18 de novembre de 2019 a les 08:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 18:19 
El judici al president Torra acaba i queda vist per sentència. El president de la Generalitat s'enfronta a una possible inhabilitació, però Torra ha argumentat que no podia acatar l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar la pancarta per la llibertat dels presos perquè era "una ordre il·legal". 

 18:14 
El president Torra en el seu al·legat final: "Em podeu condemnar però no canviareu la voluntat del poble de Catalunya". El cap del Govern acaba amb les paraules que van tancar el seu discurs d'investidura: "Visca Catalunya lliure".

 18:13 
Torra qualifica el judici que el pot inhabilitar de "judici polític que pot alterar el panorama polític català". I proclama: "On s'escullen els presidents de la Generalitat és al Parlament de Catalunya". 

 18:09 
"No podia ni havia d'acatar l'ordre de la Junta Electoral. No es pot acatar una ordre que és il·legal", afirma Torra en el seu al·legat final. I assegura que no ve "atordit ni en silenci" i que no renunciarà "mai a defensar els drets polítics de tots els catalans, siguin independentistes o no". Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 18:08 
El president Torra lamenta que no és "el primer president català que s'asseu davant d'un tribunal" i sosté que "no deixa de ser una més de les raons per les quals els catalans volem convertir-nos en una república".

 18:05 
El president Torra, en el seu torn final, avisa que no contesta la Fiscalia perquè "des que Pedro Sánchez va dir que el Ministeri Fiscal representa els interessos del govern espanyol, va perdre tota la neutralitat".

 18:00 
Boye reclama elevar el cas de Torra a Europa abans de dictar sentència però el TSJC ho rebutja. L'advocat assegura que condemnar el president "vulneraria" drets humans i acusa la Junta Electoral de funcionar de manera "colonial". Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 17:56 
Boye finalitza la seva intervenció demanant l'absolució del president Torra. Acaben així els informes de les tres parts: la Fiscalia, l'acusació particular i la defensa. El president del TSJC, Jesús María Barrientos, no admet les qüestions prejudicials presentades per Boye.

 17:56 
Quan acabin les conclusions de la defensa, prendrà la paraula el president de la Generalitat, Quim Torra.

 17:50 
Boye planteja qüestions prejudicials, com ara si resulta compatible amb la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea la pena d'inhabilitació per a càrrecs europeus que demanen per a Torra la Fiscalia i l'acusació popular de Vox.

 17:47 
L'advocat de Torra, Gonzalo Boye, resumeix així la postura de la defensa: "L'únic que es va fer van ser donar ordres des d'un òrgan incompetent (la JEC) a un càrrec que no tenia capacitat de complir-les". 

 17:37 
Boye insisteix que la Junta Electoral Central no era competent per dictar la resolució per fer retirar la pancarta per la llibertat dels presos polítics. Considera, a més, que només es pot desobeir a l'autoritat judicial o una autoritat superior i la JEC "no és un òrgan superior al president de la Generalitat". 

 17:30 
Boye, al fiscal: «Els llaços no representen tothom? El rei tampoc i presideix aquesta sala». L'advocat de Torra ha presentat l'escrit de conclusions del judici i ha titllat d'"aberració jurídica" el que ha fet la Junta Electoral Central (JEC). Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 17:14 
L'advocat de Torra assegura que la JEC no tenia competència per ordenar a la Generalitat la retirada de la pancarta i assegura, en referència als distintius que prohibia l'organisme: "Quina por fa que una institució, sigui la que sigui, parli de símbols ideològics".

 17:10 
Boye titlla d'«aberració jurídica» l'actuació de la Junta Electoral. L'advocat de Torra considera que hi ha "motius polítics" en l'actuació del tribunal electoral, segons informen des del TSJC Oriol March i Bernat Surroca.

 17:04 
L'advocat del president Torra, Gonzalo Boye, titlla les proves que ha portat la Fiscalia al judici de "declaracions polítiques" i qüestiona la imparcialitat del Ministeri Públic. Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 17:01 
Boye adverteix: "Alguna cosa està passant quan molts dels últims presidents catalans han estat jutjats i/o sentenciats".

 17:00 
Vox acusa Torra de mantenir un pols amb l'Estat i l'avisa: «Vostè governa per a tota la ciutadania». L'advocat de la formació d'ultradreta, Juan Cremades, assegura que el president va desobeir de forma "reiterativa, manifesta i pública", segons informen Oriol March i Bernat Surroca.

 16:57 
Gonzalo Boye, advocat de la defensa del president Torra: "S'ha dit que l'estelada no és compartida per tota la ciutadania, la foto del rei tampoc i presideix aquesta sala". Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 16:55 
Boye equipara la suposada desobediència de Torra a la Junta Electoral amb la postura de Vox de vetar l'accés de determinats mitjans de comunicació als seus actes, contra el criteri de la JEC.

 16:52 
Torn per a l'advocat defensor Gonzalo Boye, que insisteix que el tribunal s'ha de referir a Torra com a "molt honorable", atès que no fer servir aquesta denominació pot prefigurar una sentència condemnatòria.

 16:50 
L'advocat de Vox, Juan Cremades, manté la petició d'una condemna al president Torra per desobediència o, si el tribunal creu que no es pot aplicar aquest delicte, per negació d'auxili.

 16:44 
​L'advocat de l'acusació popular de Vox, Juan Cremades, defensa que Torra va actuar amb una voluntat "manifesta i pública d'incomplir la resolució" de la JEC sobre la retirada de la pancarta per la llibertat dels presos. 

 16:40 
La fiscalia ha reiterat en el seu informe final que demana una sentència condemnatòria contra el president Torra. 

 16:39 
El fiscal argumenta que la Junta Electoral Central tenia l'obligació de garantir la "neteja del procés electoral" i és un òrgan constitucional com la presidència de la Generalitat.

 16:35 
El fiscal considera acreditada la desobediència i nega que el llaç groc sigui «neutral». Francisco Bañeres sosté que l'ordre de la Junta Electoral Central es fonamenta en la doctrina i ressalta que Torra va manifestar diverses vegades que no la compliria. Informen des del TSJC Oriol March i Bernat Surroca.

 16:27 
"Existeix el deure de neutralitat en el període electoral. I el llaç groc, ens agradarà més o menys, però no és un símbol que comparteixi la totalitat de la població de Catalunya", afirma el fiscal Bañeres en el seu informe final en el judici al president Torra. Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 16:23 
El fiscal Bañeres ha recordat la doctrina dels tribunals que obliga a retirar estelades d'edificis públics en període electoral, i posa com a exemple la inhabilitació de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per no retirar la bandera independentista.

 16:18 
El fiscal Bañeres qualifica la substitució de la pancarta al Palau de la Generalitat amb el llaç groc per una altra amb el llaç blanca com una "befa" del president Torra contra les ordres de la Junta Electoral.

 16:15 
Es reprèn el judici contra Torra al Tribunal Superior de Justícia. El fiscal Francisco Bañeres mira de desmuntar els arguments de la defensa del president.

 14:10 
En el judici a Torra, l'excomissari en cap dels Mossos Miquel Esquius ha declarat que es va complir l'ordre de la JEC de retirar els llaços grocs, com informen Bernat Surroca i Oriol March.

 13:43 
Després del recés per dinar, totes les parts presentaran els informes definitius i el president de la Generalitat, Quim Torra, usarà el seu torn d'última paraula. 

 13:42 
Abans del recés, la Fiscalia i l'acusació popular de Vox han mantingut les seves peticions de penes; i la defensa ha mantingut la petició d'absolució. Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 13:30 
Un cop acabada la fase documental, se suspèn fins les 16 hores l'audiència del judici al president de la Generalitat, Quim Torra. Prèviament, l'advocat defensor Gonzalo Boye ha impugnat alguns dels documents emprats a la causa.

 13:29 
Al vídeo que s'ha reproduït al judici, Artadi explicava que Torra havia decidit mantenir la pancarta perquè creia que així s'exercia la "llibertat d'expressió".

 13:23 
El judici continua amb la fase documental. A la sala es reprodueix un vídeo de la llavors portaveu del Govern, Elsa Artadi, sobre la resposta de l'executiu als requeriments de la Junta Electoral de retirar la pancarta per la llibertat dels presos polítics.

 13:19 
La renúncia de les acusacions als testimonis que hi havia previstos per la tarda farà més curt el judici contra Quim Torra. No compareixeran Elsa Artadi, Carlos Carrizosa ni Teresa Cunillera. Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 13:19 
Esquius explica que va rebre l'ordre de retirar les pancartes i els llaços grocs dels edificis de la Generalitat via la Junta Electoral i la Conselleria d'Interior.

 13:12 
Les acusacions renuncien als testimonis que hi havia citats per aquesta tarda (Carlos Carrizosa, Teresa Cunillera i Elsa Artadi) i el judici contra Torra es farà més curt. Això fa que la sessió de la tarda només inclogui els informes finals de les parts. Informen Bernat Surroca i Oriol March des del TSJC.

 13:10 
L'excomissari en cap dels Mossos Miquel Esquius: "Van ser anecdòtics els llocs on no es van retirar els llaços grocs. No hi va haver desobediència". Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 13:09 
Es reprèn el judici a Torra amb el comissari dels Mossos Miquel Esquius, testimoni proposat per la Fiscalia.

 12:05 
Els comuns també critiquen el judici contra Torra: "Han de ser les urnes qui tregui i posi presidents i no la justícia". Joan Mena defensa un govern progressista a Espanya que "dialogui" amb Catalunya i "fugi de la judicialització de la política".

 11:58 
La vista se suspèn fins a les 13 hores. Abans el fiscal Francisco Bañeres ha anunciat que el Ministeri Públic renuncia a la resta d'agents de la policia espanyola que havien de declarar com a testimonis. Després del recés per dinar declararan com a testimonis el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa; i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. Informen Bernat Surroca i Oriol March.

 11:57 
L'agent 126618 afirma que se'ls va encarregar que miressin "què hi havia a les façanes, fos el que fos".

 11:51 
L'agent 125108 de la policia espanyola afirma que no sap quin dia es van posar les pancartes: "Quan jo hi vaig anar, les pancartes hi eren". Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 11:46 
Al judici al president Torra ara declaren nou agents de policia a qui se'ls va encarregar comprovar i fotografiar si hi havia simbologia a les façanes dels edificis del Palau de la Generalitat i del Departament d'Interior; informen Oriol March i Bernat Surroca.

 11:41 
L'agent 89974 de la policia espanyola, a preguntes de Gonzalo Boye: "No vaig preguntar quan s'havien posat els llaços grocs".

 11:34 
Torra admet que va desobeir l'ordre de la Junta Electoral perquè era «il·legal». El president de la Generalitat topa amb el magistrat Barrientos després d'haver qualificat Vox de partit franquista i constata l'existència d'un "conflicte polític" davant del tribunal. Informen Oriol March i Bernat Surroca.

 11:26 
El president Torra: "Sí, vaig desobeir, però era impossible obeir una ordre il·legal. Vaig complir el meu deure com a president de la Generalitat, defensar els drets i les llibertats dels meus conciutadans", informen Oriol March i Bernat Surroca.

 11:25 
El president Torra s'explica davant el tribunal: "Dir 'presos polítics' és una manera d'expressar-se, i l'usen partits independentistes i d'altres que no ho són". 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació