4,2 milions per millorar el sanejament de les aigües residuals a 18 comarques

L’ACA i el món local subscriuran un total de 34 convenis, tant per a millorar depuradores com per construir nous sistemes de sanejament

NacióDigital
16 de novembre del 2019
La depuradora de Blanes, des de l'aire
La depuradora de Blanes, des de l'aire | ACA
El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar el passat 28 d’octubre un total de 34 convenis per a millorar el sanejament i la gestió de les aigües residuals a Catalunya, amb una inversió inicial prevista superior als 4,2 milions d’euros i que beneficiarà un total de 18 comarques catalanes.  

Cinc dels convenis impulsaran l’execució d’obres de sanejament, quatre a la demarcació de Girona i un a la de Barcelona. A la Garrotxa es millorarà el sanejament de Castellfollit de la Roca i del nucli de Fluvià de Montagut, arran d’una inversió d’1,2 MEUR fruit d’un acord que se subscriurà amb el Consell Comarcal de la Garrotxa.

A l’Empordà, i mitjançant tres convenis amb el Consorci de la Costa Brava, es destinaran més de 2 MEUR en millorar l’estació de bombament de Sant Feliu de Guíxols (fase 1) del sistema de sanejament de Castell-Platja d’Aro, la remodelació de l’estació de bombament central del sistema de Roses i l’execució de les obres per a remodelar i ampliar el pretractament al sistema d’Empuriabrava.

Pel que fa a la demarcació de Barcelona, s’ha aprovat el conveni amb l'Ajuntament de Rubí per a disposar dels terrenys necessaris per a executar les obres de rehabilitació i millora del col·lector de Can Xercavins. 

20 nous sistemes de sanejament

De la resta d’acords que se signaran properament amb les diferents administracions locals, 26 convenis són per a impulsar la redacció de diversos projectes constructius. D’aquests acords, 20 suposaran el primer pas per a la construcció de nous sistemes de sanejament. 

En aquest sentit, a les comarques tarragonines s’impulsarà la redacció dels projectes per als nous sistemes de sanejament de Bràfim, Garidells i la Canonja. A la Catalunya central, i concretament a la comarca d’Osona, s’articularan cinc redaccions de projecte, arran de convenis amb el Consell Comarcal d’Osona, com el primer pas per habilitar depuradores a Vilanova de Sau, Montesquiu, Perafita, la Blava (terme municipal de Sant Martí d’Albars) i Alou (terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès). Pel que fa a la comarca del Solsonès, se signaran dos convenis, un amb l’Ajuntament de Pinós i un altre amb l’Ajuntament de Riner per a redactar els projectes constructius dels nuclis de l’Ardèvol i Santa Susanna, respectivament. Finalment, a la comarca de l’Anoia es signaran dos acords per a impulsar la redacció dels projectes constructius per al sanejament de la Llacuna i els nuclis de Vilanova d’Espoia i la Serra (la Torre de Claramunt).

Amb l’objectiu de millorar el sanejament de les aigües residuals de la comarca de l’Alt Penedès, se signarà un conveni amb l’Ajuntament de Gelida per a redactar el projecte constructiu del nucli de Sant Salvador de la Calçada, així com tres convenis amb la Mancomunitat Penedès Garraf, concretament la redacció del projecte per habilitar el sistema de sanejament de Can Catassús, el sanejament del nucli de Daltmar, als termes municipals de Canyelles i Olèrdola i la depuració de Puigdàlber, Bellavista i el Mas Morer. Pel que fa al Baix Penedès, se signaran els acords per dur a terme la redacció dels projectes constructius del Papiolet i Torregrassa.

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’impulsarà un conveni amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà per al sanejament de Vilanova de Prades.
 

L'aigua, després del procés de depuració. Foto: ACA


Millores en sistemes ja actius

Aquest paquet de mesures es complementa amb la redacció dels projectes constructius per a la remodelació dels sistemes de sanejament ja en servei, com l’ampliació de la depuradora de l’Ametlla de Mar (conveni amb el Consell Comarcal del Baix Ebre i la remodelació i millora del sistema de sanejament de Montferrer (Alt Urgell), amb un import de 71.200 euros.  

A la comarca del Baix Llobregat, un conveni amb l’Ajuntament d’Esparreguera impulsarà la redacció del projecte per als col·lectors de Can Rial i Mas d’en Gall (32.133 euros), mentre que al Vallès Occidental també s’ha donat llum verda a la redacció del projecte de millora de la depuradora de Montcada i Reixac, mitjançant l’acord amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb un import de 104.000 euros. 

A les comarques de Girona s’han impulsat un total de quatre convenis per dur a terme la redacció de projectes constructius, dos amb el Consorci de la Costa Brava (bombament interceptor i connexió amb la depuradora de Blanes i l’ampliació de capacitat del col·lector d’impulsió des de l’estació de bombament de Fenals al sistema de Lloret de Mar), un amb el Consell Comarcal del Pla de l’Estany per a la redacció del projecte constructiu de sanejament i depuració de Vilavenut, al terme municipal de Foncoberta, i un amb el Consell Comarcal de La Garrotxa per a la redacció del projecte constructiu per a la millora del sanejament del Castellfollit de la Roca i sanejament del nucli de Fluvià de Montagut (fase 2) i consistent en l’ampliació de la depuradora de Sant Jaume de Llierca.