Sánchez desafia ERC a explicar quina alternativa proposa a un govern PSOE-Podem

El president del govern espanyol en funcions assegura que el diàleg només pot ser dins la llei i assegura: "Els primers que han de parlar són els catalans"

Pedro Sánchez, en una compareixença a la Moncloa
Pedro Sánchez, en una compareixença a la Moncloa | Europa Press
14 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:22h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dijous a la Moncloa amb Charles Michel, president electe del Consell Europeu i exprimer ministre belga. En el torn de preguntes dels periodistes, el líder del PSOE s'ha referit a les negociacions per la investidura, que de moment segueixen encallades -ERC es manté en el "no" després de la primera reunió amb els socialistes al Congrés- tot i el pacte al qual ha arribat amb Pablo Iglesias. Sánchez ha enviat un missatge als republicans: cal que expliquin "quina alternativa" proposen a un govern entre el PSOE i Unides Podem.

"Som les dues úniques organitzacions a nivell nacional que apostem pel diàleg dins la Constitució per resoldre la crisi política, les úniques forces que la volem superar dins l'Estatut. Aquells que s'oposen a un govern progressista, que és l'únic possible, ens hauran d'explicar quina solució proposen", ha assegurat Sánchez, que ha en resposta a si activarà una taula de diàleg ha indicat que primer "han de parlar els catalans".

En aquest sentit, ha demanat a les formacions independentistes que reactivin la taula de diàleg, en la qual hi ha present el PSC però no el PP i Ciutadans, que s'hi van oposar des del primer dia, ni tampoc la CUP, que la va rebutjar des del principi. "A partir d'aquí, el govern d'Espanya estarà sempre per una solució política a una crisi territorial. Però no ho resoldre en un mes o dos. Cal temps, generositat i sentit d'Estat", ha remarcat Sánchez, que ha evitat pronunciar-se sobre si, com va prometre en campanya, impulsarà un canvi en el codi penal per situar-hi la convocatòria de referèndums.
 
En tot cas, el líder del PSOE ha suggerit que hi ha marge per negociar, en la mesura que ha dit que caldrà arribar a "acords" pel programa de govern i la investidura. "El meu compromís és que hi hagi govern al desembre", ha ressaltat Sánchez, que en tot moment ha circumscrit el diàleg dins del marc legal actual. El punt novè del seu acord amb Iglesias situa qualsevol entesa dins la Constitució i insinua que a Catalunya hi ha un problema de "convivència", i defensa "normalitzar" la vida política.