Mireia Ingla reivindica Sant Cugat com la «capital metropolitana» de l’independentisme

L'alcaldessa constata el creixement al municipi i apunta a comuns i socialistes com a "claus" per solucionar el conflicte català

Mireia Ingla, en la investidura com alcaldessa de Sant Cugat
Mireia Ingla, en la investidura com alcaldessa de Sant Cugat | ACN
13 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:48h
Igual que a l’abril, el PSC ha tornat a guanyar al Vallès les eleccions espanyoles. Però el groc d’ERC és el que més s’ha repartit per la comarca, sent Sant Cugat la que s’ha erigit com "la capital metropolitana de l’independentisme". Un terme encunyat per la mateixa alcaldessa de la població, la republicana Mireia Ingla, en un fil a Twitter. Al municipi per tercera cita electoral consecutiva, en unes generals, ERC ha estat la força més votada.
 
El 2016 el groc es barrejava entre el morat aclaparador dels comuns, amb poc més de 9.000 vots. Mentre que als comicis d’abril i d’aquest novembre ha sumat 13.772 i 11.480 vots respectivament, és a dir, gairebé ha concentrat una quarta part dels suports a la ciutat. I l’opció independentista -sumant JxCat i la CUP-, com apunta Ingla, supera el 50%, cosa que fins ara no havia passat en unes eleccions espanyoles. Per això, considera que “l’avenç de l’independentisme és real, però lent”.  

 
Ha parafrasejat les consignes del líder republicà, Oriol Junqueras, i de l’exconseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, i veí de la ciutat, Raül Romeva, que “la sentència és una oportunitat per eixamplar el camí del republicanisme i aquest ampli front antidepressiu”.
 
Comuns i PSC, claus
 
L’alcaldessa, que governa amb la CUP i els socialistes, determina que, malgrat “el descens” del PSC -han perdut gairebé 2.000 vots en sis mesos a Sant Cugat- i En Comú Podem a la localitat vallesana, el seu paper “és cabdal per solucionar el conflicte”. En aquest sentit apunta cap a “l’amnistia, el retorn de les persones exiliades, la llibertat dels presos i el referèndum”. Ha posat èmfasi en el “diàleg” com a via i encomana aquesta tasca a la coalició PSOE i Podem.