El PNB perd un escó en favor del PP i complica encara més la investidura a Sánchez

Els nacionalistes bascos es queden amb sis representants i dificulten l'atomitzada suma perquè prosperi la proclamació del líder del PSOE

Pedro Sánchez, amb el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban
Pedro Sánchez, amb el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban | EP
13 de novembre del 2019
Actualitzat a les 15:09h
L'aritmètica per a la investidura es complica encara més. El PNB, partit amb el qual el PSOE i Unides Podem compten per sumar ha perdut el setè escó que va guanyar per la mínima la nit de diumenge. Després del recompte de vot d'electors residents a l'exterior, aquest representant l'ha acabat guanyant el PP, amb la qual cosa els populars sumaran la diputada 89, que serà Beatriz Fanjul, una de les dirigents de la confiança de Pablo Casado. Els d'Aitor Esteban, doncs, tornaran a tenir els sis representants que havien tingut en la passada legislatura. 

La situació complica un xic més l'atotmitzada i complexa geometria que necessiten Pedro Sánchez i Pablo Iglesias perquè el seu preacord acabi plasmant-se en una coalició de govern de forma efectiva. Si la coalició entre PSOE i Podem (155 escons) obtingués el "sí" del PNB (6), Més-Compromís (3), el Partit Regionalista de Cantàbria (1), el Bloc Nacionalista Gallec (1) i el de Terol Existeix! (1), el socialista necessitaria encara 17 abstencions per ser escollit en segona votació. Una suma que podrien fer ERC (13) i Bildu (5). En canvi, ja no li servirien les sumes d'ERC (13) i Coalició Canària (2) o Ciutadans (10) i Bildu (5). 

EH Bildu posa condicions

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que la postura de la coalició en la investidura dependrà de la recepta de PSOE i Unides Podem sobre el dret a decidir i els presos. En aquest sentit, ha assegurat que comparteix "la lectura que fa ERC" i que seran socialistes i morats els qui "obriran o tancaran la porta" al suport del partit basc.

Otegi ha recordat que Sánchez s'ha passat tota la campanya electoral "mirant d'abraçar Ciutadans, després mirant d'abraçar el PP a través d'una abstenció, i ha acabat abraçant Pablo Iglesias" i "comprant l'agenda de la involució".