El pacte PSOE-Podem fomenta el «diàleg» amb Catalunya però «dins de la Constitució»

L'acord Sánchez-Iglesias aposta per garantir "la convivència" i la "igualtat" en una concessió als sectors durs del socialisme

Acord Sánchez-Iglesias per un govern de coalició
Acord Sánchez-Iglesias per un govern de coalició | EP
12 de novembre del 2019
Actualitzat el 13 de novembre a les 10:28h
Catalunya era el principal trencacolls entre el PSOE i Podem per tancar un pacte. Les declaracions de Pablo Iglesias, contràries a la judicialització del Procés català i la presència de dirigents propers al sobiranisme com ara Jaume Asens a les seves llistes, havia allunyat les posicions i servit d'excusa al PSOE per trencar. El text de l'acord entre els socialistes i Podem, que els dos dirigents han signat al Congrés, es refereix al tema. I ho fa per demanar "diàleg" (per ara inexistent entre els governs) però dins el marc constitucional.

Això deixa fora per ara la possibilitat d'un referèndum acordat com el que reclamen ERC i JxCat i que és el que genera més consens intern a Catalunya. Els comuns, de fet, donen suport al dret a decidir tot i que havien rebaixat les seves posicions conscients de com això incomodava al PSOE.

Caldrà veure si els grups independentistes en fan o no bandera a l'hora de facilitar que es formi un govern que té assegurats només el suport de 155 dels 350 diputats i que necessita els vots dels partits catalans o de les restes de Ciutadans per tenir estabilitat.

Al punt 9 hi diu literalment en relació a Catalunya: "Garantir la convivència a Catalunya: el govern d'Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política. Amb aquesta fi es fomentarà el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d'enteniment i trobada, sempre dins de la Constitució. També s'enfortirà l'estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols", s'hi llegeix.

Jaume Asens, cap de llista dels comuns, ja s'ha felicitat de la voluntat de diàleg, enteniment i trobada que implica l'acord, que considera que "ha de ser capaç de blindar els drets socials i obrir una nova etapa de diàleg per a Catalunya".

Preacord de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per formar un govern de coalició by naciodigital on Scribd