L'autodeterminació i la reprovació de Buch sacsegen de nou el Parlament

El ple votarà la moció de la CUP malgrat les advertències del TC i també la petició de dimissió del conseller d'Interior per les càrregues policials durant les protestes contra la sentència del Suprem

El ple del Parlament, durant la moció de censura a Torra
El ple del Parlament, durant la moció de censura a Torra | Adrià Costa
12 de novembre del 2019
Lluny de tornar a les sessions parlamentàries plàcides, el Parlament segueix sent un reflex de les turbulències en què ha derivat un conflicte polític enquistat. Mentre s'enceta el segon dia de tall de la Jonquera promogut pel Tsunami Democràtic i en plena ressaca encara dels resultats electorals del 10-N, el debat sobre l'autodeterminació i la possible reprovació del conseller d'Interior, Miquel Buch, tornaran a agitar la cambra catalana.

La moció presentada per la CUP sobre l'autodeterminació ha estat portada pel govern espanyol al Tribunal Constitucional (TC) i va suposar una nova advertència sobre possibles conseqüències penals a la mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, pel fet d'haver estat admès a tràmit. Amb tot, el president de la cambra ja ha reiterat en diverses ocasions que no pensa exercir el que considera una "censura prèvia".

Textos promoguts per la CUP i pels comuns

El text promogut pels cupaires, de quatre punts, planteja "exercir de forma concreta el dret a l'autodeterminació", fet que abocarà tant a Junts per Catalunya (JxCat) com a ERC a pronunciar-se sobre aquesta qüestió. També reivindica l'amnistia per a "totes les represaliades del règim", així com la retirada dels cossos policials estatals i la dissolució del cos d'antiavalots dels Mossos. De fet, després de les càrregues policials durant les protestes arran de la sentència del Tribunal Suprem, la CUP demana també al president de la Generalitat, Quim Torra, que cessi el conseller Buch i que s'aturi la coordinació policial amb l'Estat per executar "la repressió" contra els manifestants.  

Precisament, el conseller d'Interior estarà també en l'ull de l'huracà en una altra moció plantejada pel grup de Catalunya en Comú Podem. Els de Jéssica Albiach demanen la reprovació de Buch i que es deixin de disparar bales de goma o d'exercir pràctiques com la del "carrusel". També sol·liciten la retirada dels projectils de foam en un termini de sis mesos, que es garanteixi la seguretat dels periodistes per fer la seva feina i que es revisin les actuacions dels Mossos, com ara possibles connivències amb grups feixistes organitzats o l'ús de la força en desnonaments. 

Una gestió dels aldarulls que posarà a prova la unitat dels grups

El posicionament sobre la petició de cessament de Buch o la seva reprovació causa controvèrsia dins dels grups independentistes. La CUP ha demanat de forma reiterada la seva dimissió, així com també els comuns, però dins de les files de Junts per Catalunya i ERC els posicionaments no són unànimes. De fet, dirigents dels dos grups han qüestionat pública i privadament la gestió de Buch mentre que el Govern ha prioritzat tancar files malgrat que el president Torra va donar la raó als cupaires quan, durant un ple, van carregar contra l'actuació policial i la gestió feta per Interior.

Aquest ple serà també un primer termòmetre sobre l'estat d'ànim de l'hemicicle després d'unes eleccions en què l'independentisme ha sortit reforçat i que han estat marcades per l'ascens fulgurant de  Vox i la patacada històrica de Ciutadans, que és el partit amb més diputats al Parlament.