Mas urgeix l'Estat a fer una «proposta en positiu» per confrontar-la a la independència

L'expresident de la Generalitat, en un acte d'homenatge pel cinquè aniversari del 9-N, assegura que cal "seure i parlar" després del 10-N

Artur Mas, Quim Torra, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau, aquest dilluns
Artur Mas, Quim Torra, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau, aquest dilluns | ND
11 de novembre del 2019
Artur Mas, expresident de la Generalitat, ha assegurat aquest dilluns en un acte d'homenatge pel cinquè aniversari del 9-N que és "urgent" que l'Estat plantegi una "proposta en positiu" per confrontar-la a les urnes amb la independència. En aquests termes s'ha expressat al costat del president de la Generalitat, Quim Torra, i de Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau, també condemnats per la jornada de participació.

"Hem arribat a un punt que cal seure i parlar. No només això: demanar a l'Estat que posi sobre la taula la seva proposta en positiu per Catalunya per confrontar-la amb la independència", ha recalcat Mas. "És urgent que això passi, és la manera de solucionar aquest conflicte de forma democràtica", ha ressaltat Mas, que ha rememorat l'avançament electoral del 2012 perquè es va substituir l'autonomisme pel "marc del dret a decidir". En aquell moment, el PSC estava a favor del dret a decidir i tres quartes parts del Parlament estaven a favor de la consulta pactada.

"El 9-N va ser el primer cop que es podia votar a favor o en contra de la independència. Feia segles que no passava", ha rememorat Mas, que ha equiparat el record de la jornada de participació amb el record de la "primera parella". "Va ser el primer cop que l'Estat es va sentir desafiat, i ho van dir així. I ens van dir que, qui desafia l'Estat, ho paga. Fixeu-vos si és democràtic i liberal", ha ressaltat l'expresident de la Generalitat. La repressió i les condemnes, ha indicat, van arrencar amb la consulta del 2014.

"Hem estat perseguits econòmicament de manera molt dura", ha apuntat Mas, que ha lamentat les "conseqüències" de tot el que ha vingut després, especialment el referèndum. Pel que fa al vessant social, l'expresident ha indicat que és la primera vegada que societat civil, ciutadania i institucions van anar "junts". "Hi va haver uns rols compartits entre les institucions, el món local i la ciutadania. Si no haguéssim tingut una ciutadania apoderada, no ho hauríem fet", ha apuntat Mas.

En aquest sentit, el 9-N és el primer "experiment en majúscules" d'aquesta mentalitat, que amb el pas dels anys va desembocar en el referèndum de l'1-O. El dirigent nacionalista ha destacat que el camí "no és fàcil", i que "res no ho serà" tampoc a partir d'ara. "Hi ha d'haver molta paciència, resistència i passió per lluitar per aquestes idees i intentar arribar fins al final", ha indicat Mas. Vist el que ha anat passant en les votacions dels últims anys, la "realitat tossuda" de l'independentisme hauria de fer veure que no hi ha un "projecte alternatiu" al marge de la repressió.