La participació remunta als municipis més independentistes

L'abstenció ja no creix més a les 18h allà on ERC, JxCat i Front Republicà van sumar més vots a l'abril, com sí que ho feia amb les dades de les 14h

Col·legi electoral de Berga, aquest diumenge.
Col·legi electoral de Berga, aquest diumenge. | Pilar Màrquez Ambròs
10 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:05h
La participació ha caigut quatre punts i mig a Catalunya, a les 18h, respecte les eleccions de l'abril. Una disminució que ha tendit a convergir durant la tarda entre els municipis més independentistes i els que menys. Segons el primer recompte de les 14h, aquelles localitats on ERC, JxCat i Front Republicà havien obtingut millors resultats en els anteriors comicis havien augmentat més l'abstenció que les més unionistes. Quatre hores més tard, però, no hi ha una correlació clara entre els resultats de l'abril, per blocs, i la variació de la participació.

 
Si bé és cert que en els municipis en què l'independentisme va obtenir millors resultats a l'abril ha estat on la participació ara ha baixat menys -prop del 4%-, aquesta disminució no s'incrementa de forma lineal en relació a com menor va ser el vot independentista dels anteriors comicis. La variació interna entre municipis amb un vot similar a l'independentisme, de fet, és molt elevada i els intervals de confiança són tan amplis que no permeten identificar un patró en aquest sentit. En altres paraules: hi ha municipis independentistes on la participació ha crescut i d'altres on s'ha reduït molt, cosa que no permet inferir una tendència global.

A banda, més enllà de la participació a nivell local, els resultats són massa ajustats com per saber si els que s'han abstingut a cada lloc aquest cop són votants independentistes o unionistes, cosa que dificulta encara més treure conclusions a aquestes alçades. Podria ser, per exemple, que el votant unionista crític amb la sentència dels municipis independentistes hagi preferit abstenir-se i no anar a les urnes, en lloc de canviar de partit i fer confiança a alguna de les candidatures republicanes.

Mitjana exacta entre municipis

Malgrat que pot estranyar que quasi tots els percentatges dels blocs anteriors siguin inferiors a la mitjana catalana de quatre punts i mig de caiguda de la participació, això es deu a que la mitjana és exacta per cadascun dels municipis, sense ponderar per població. I és precisament en municipis grans on l'abstenció s'ha intensificat menys, cosa que provoca que, a l'hora de fer la mitjana, el pes de les seves urnes no tingui tanta incidència com quan es fa el càlcul a nivell català entre el total de votants. Les dades per municipis es poden consultar en el web del ministeri de l'Interior.

Com s'ha comentat anteriorment, la situació era molt diferent a les 14h. Llavors, hi havia una equivalència força clara entre nivell de vot independentista i augment de la participació. Una correlació que, al llarg de les hores, s'hauria anat desdibuixant.