Per què ERC ha tornat a guanyar?

El discurs dels republicans centrat en el diàleg segueix donant rèdits en ple bloqueig del conflicte

Gabriel Rufián, Pere Aragonès i Marta Vilalta celebrant la victòria del 10-N
Gabriel Rufián, Pere Aragonès i Marta Vilalta celebrant la victòria del 10-N | Adrià Costa
10 de novembre del 2019
Actualitzat el 11 de novembre a les 20:00h
ERC ha tornat a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya. Ho ha fet després que el seu líder, Oriol Junqueras, hagi encaixat la pena més dura -13 anys de presó- imposada pel Tribunal Suprem. El seu candidat extramurs, Gabriel Rufián, ha aconseguit 13 diputats, dos menys que els obtinguts el passat 28 d'abril, i ho ha fet consolidant un perfil moderat que ja va exhibir l'anterior campanya.

La irrupció de la CUP i l'ascens de JxCat els ha suposat una pèrdua de dos representants, però els de Junqueras han aconseguit les dues fites proposades: quedar primers i tenir capacitat incidència en l'aritmètica del Congrés. Sempre i quan, això, sí, Pedro Sánchez prioritzi una aliança amb Podem, una geometria de la qual haurien de participar també amb els vots favorables Més País, PNB i el Partit Regionalista de Cantàbria, així com ERC i Bildu amb almenys una abstenció. Els de Junqueras han aconseguit també superar en nombre d'escons a Ciutadans a nivell estatal. 

Amb el pragmatisme i el diàleg per bandera

Com ha revalidat ERC la victòria? Amb el diàleg per bandera, ERC constata els rèdits que li dona el seu discurs pretesament realista i pragmàtic que li permet seduir votants més enllà de l'independentisme. Durant la investidura fallida de Pedro Sánchez, els republicans van mantenir una abstenció que, tot i ser infructífera per la falta d'acord entre el PSOE i el PP, li ha permès transmetre una imatge d'actitud responsable que ha estat premiada pels que rebutgen els escenaris de confrontació. Si bé l'estratègia basada en el pragmatisme els ha donat rèdits fins ara, també suposa riscos en una part de l'independentisme que acusa ERC de fer cessions.

Però els republicans ja fa temps que no contemplen la via unilateral com a prioritària i s'estan llaurant un paper d'interlocutors amb la Moncloa en un moment en què el telèfon del govern espanyol amb el president Quim Torra està trencat. Així doncs, a més de reivindicar-se com l'única força independentista que tenia opcions de guanyar les eleccions, ERC també s'ha erigit en el partit que pot liderar una sortida dialogada el conflicte. Especialment en un moment en què el PSC s'ha vist arrossegat per un PSOE que ha endurit el discurs contra l'independentisme i que ha apostat per mesures com la penalització del referèndum o l'aprovació d'un reial decret llei que permet intervenir internet si hi ha convocatòries que considerin que poden posar en risc l'ordre públic.