JxCat s'ho juga tot a la carta de la unitat i a la defensa del «no» a Sánchez

La llista de Borràs s'agafa a la negativa d'ERC i la CUP a formar un grup independentista únic per reivindicar-se com qui "prioritza país i no partit"; Puigdemont eleva el to contra el líder del PSOE per "fer tornar l'Estat a la Inquisició"

Laura Borràs, Quim Torra i Artur Mas, en el míting final de JxCat
Laura Borràs, Quim Torra i Artur Mas, en el míting final de JxCat | ACN
08 de novembre del 2019
Actualitzat a les 21:45h
"Posem el país per davant del partit. No regalarem els nostres vots a canvi de res". "Ara és l'hora del país, l'hora de Catalunya. Qui millor pot servir el país és Junts per Catalunya (JxCat). Nosaltres representem l'1-O i el 9-N, i abans vam prresentar les consultes populars". "Estan fent tornar Espanya a l'època de la Inquisició". Són tres frases -de Laura Borràs, Quim Torra i Carles Puigdemont- en el míting final de JxCat que exemplifiquen els dos principals reclams de cara a les eleccions: unitat i defensa des de l'inici del "no" a Pedro Sánchez. Els dos pilars sobre els quals la formació vol edificar un resultat aquest diumenge que li permeti, com a mínim, repetir els set diputats de l'abril.

"A nosaltres les campanyes se'ns fan curtes. A d'altres, se'ls ha fet llarga", ha definit Puigdemont, absent durant dos dies per la mort del seu pare, enterrat aquest divendres a Amer en presència de familiars, amics i membres del Govern. L'expresident de la Generalitat s'ha dedicat aquests dies a elevar el to contra Sánchez -ha acusat l'Estat d'actuar com la Xina o Turquia, i al candidat del PSOE per erigir-se en "xèrif o justicier" per perseguir la seva entrega a Espanya-, i no ha estat especialment dur amb ERC de forma explícita. Aquest paper l'ha assumit més la candidata Borràs.

En la recta final de la campanya, excepcionalment curta, JxCat ha insistit en una idea principal: formar un grup independentista únic al Congrés. Aquesta proposta ha estat rebutjada pels republicans -prefereixen mantenir-se com a formació sobiranista majoritària al Congrés i no renunciar a presència i torns d'intervenció-, i la CUP va descartar la iniciativa al cap de cinc minuts. Ho va fer quan Borràs la va verbalitzar durant el debat de TV3 per boca de la candidata Mireia Vehí. "Nosaltres volíem que juguessin a la selecció catalana", ha ironitzat la cap de cartell nacionalista, en referència a la campanya dels anticapitalistes, que juga amb la idea de La Roja.
 
La relació amb ERC segueix sent tensa -la idea dels vots "a canvi de res" a Sánchez de la investidura del juliol han marcat el discurs de JxCat-, i les turbulències al Govern no s'han apaivagat en la campanya electoral. Totes dues formacions estan pendents del futur de la legislatura catalana i del judici per desobediència contra el president Torra, que podria derivar en la seva inhabilitació. Serà en aquest moment quan l'independentisme haurà de decidir si tria un nou màxim dirigent o bé el país s'encamina cap a unes noves eleccions al Parlament, en les quals els republicans són favorits segons determinen les enquestes publicades en els últims mesos.

Unitat (i una mirada al futur)

Al quarter general de JxCat regna el convenciment que, com a mínim, la formació es mantindrà en els set diputats aconseguits el 28-A. Malgrat la irrupció de la CUP -que ha explotat el factor Miquel Buch, conseller d'Interior i sense cap mena de presència en campanya tot i ser un dels dirigents amb més coneixement territorial de la formació-, la formació de Borràs i Puigdemont interpreta que l'aposta per la unitat -el veritable concepte al voltant del qual han orbitat la campanya i els discursos- serà apreciada pels electors. Sostenen que ERC acabarà pagant el preu del distanciament amb JxCat, amb qui governa, i també el discurs dialogant amb el PSOE i contrari a la unilateralitat. "Com poden dir que és de confiança?", s'ha preguntat Borràs, sobre Sánchez i els republicans.
 
La candidata, a banda, s'hi juga part del seu futur polític. No són poques les veus que, dins la formació -en els entorns de Torra i Puigdemont, especialment- la veuen com a potencial presidenciable a la Generalitat. Però també és cert que, dins del PDECat, hi ha sectors que escrutaran el resultat de diumenge. Sobretot perquè Borràs una de les dirigents que més distàncies ha marcat amb Buch -no n'ha demanat la dimissió públicament, com explicava en una entrevista a NacióDigital, però insistia en revisar totes les imatges dels Mossos- i ha avalat el fitxatge de Roger Español.

La tria del candidat al Senat per Barcelona va desagradar amplis sectors del PDECat, però Borràs va defensar-la personalment en assemblees territorials de la formació. Español ha tingut agenda pròpia en campanya, i les intervencions han estat més aviat breus en els actes principals. L'equip de campanya sosté que la presència del ferit l'1-O fa guanyat transversalitat a la candidatura, de manera que en els mítings han arribat a coincidir perfils tan diferents com els d'Español i el de l'expresident Artur Mas.

Missatge dels presos

Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, empresonats a Lledoners i suspesos com a candidats al Congrés després de la sentència del Tribunal Suprem, han fet arribar una carta -llegida per Josep Lluís Cleries, director de campanya de JxCat- al míting final de campanya en la qual han assegurat que l'aposta per la unitat és "sàvia i honesta" perquè "representa com cap altra l'esperit de l'1-O". La unitat apareix, un cop més, com el missatge principal de la formació en aquesta campanya, en la qual JxCat pugna amb ERC i la CUP pel vot independentista.

"Honesta perquè va a favor de l'interès de tot l'independentisme i no només d’una part i sàvia perquè és la millor estratègia que tenim al nostre abast per sortir victoriosos d'aquest embat al qual ens sotmet l'estat espanyol", han destacat Rull, Sànchez, Turull i Forn des del centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada. Tots quatre estan condemnats per sedició i afronten penes de presó que van des dels 9 fins als 12 anys per haver participat en el referèndum i en la declaració d'independència.