Puigdemont acusa Sánchez de retornar Espanya als temps de la Inquisició

L'expresident de la Generalitat reclama suport a JxCat per tenir grup parlamentari propi després de la negativa d'ERC i CUP a formar-ne un de conjunt

Carles Puigdemont intervé en el míting final de JxCat
Carles Puigdemont intervé en el míting final de JxCat | ND
08 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:45h
"A nosaltres les campanyes se'ns fan curtes. A d'altres, se'ls ha fet llarga". La frase de Carles Puigdemont, pronunciada en el míting final de Junts per Catalunya (JxCat), li ha servit per fer referència a les expectactives electorals de la seva formació -a l'alça, segons ell- i al paper de Pedro Sánchez. "L'hem posat contra les cordes", ha assegurat Puigdemont per videconferència en un discurs en el qual ha acusat el candidat del PSOE d'haver fet tornar Espanya als temps de la Inquisició.

Segons el cap de files del Consell per la República, Sánchez està actuant "com un xèrif o com un justicier" amb la seva voluntat de pressionar la Fiscalia per fer-lo tornar de Bèlgica i que pugui ser jutjat a Espanya. El líder del PSOE ha fet marxa enrere sobre el paper del govern espanyol pel que fa a la influència del ministeri públic, però l'episodi ha estat suficient per facilitar una línia argumental a JxCat en la recta final.

Pel que fa a la proposta de grup parlamentari únic de l'independentisme, Puigdemont ha ressaltat que hi ha "gent" que "prefereix actuar des de la divisió". Ni ERC ni la CUP han acceptat la proposta, malgrat que alguns van "sobrats" de diputats, en referència als republicans. "L'independentisme no pot quedar afeblit amb un únic grup parlamentari", ha ressaltart el líder de l'exili, absent dos dies en campanya per la mort del seu pare.

Missatge dels presos

Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, empresonats a Lledoners i suspesos com a candidats al Congrés després de la sentència del Tribunal Suprem, han fet arribar una carta -llegida per Josep Lluís Cleries, director de campanya de JxCat- al míting final de campanya en la qual han assegurat que l'aposta per la unitat és "sàvia i honesta" perquè "representa com cap altra l'esperit de l'1-O". La unitat apareix, un cop més, com el missatge principal de la formació en aquesta campanya, en la qual JxCat pugna amb ERC i la CUP pel vot independentista.

"Honesta perquè va a favor de l'interès de tot l'independentisme i no només d’una part i sàvia perquè és la millor estratègia que tenim al nostre abast per sortir victoriosos d'aquest embat al qual ens sotmet l'estat espanyol", han destacat Rull, Sànchez, Turull i Forn des del centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada. Tots quatre estan condemnats per sedició i afronten penes de presó que van des dels 9 fins als 12 anys per haver participat en el referèndum i en la declaració d'independència.