La justícia insisteix, el Tsunami sacseja, Álvarez de Toledo mossega i la fruita cotitza

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, l'estirabot i la dada de la campanya del 10-N

08 de novembre del 2019
Actualitzat a les 20:17h

La protagonista

La justícia. Les togues han protagonitzat els darrers mesos de la política catalana i estatal i no tenien previst fer un pas enrere ni en campanya. Ni en el seu darrer dia. Avui hi ha hagut quasi més resolucions judicials que mítings, fins i tot des de l'exterior. El front britànic s'ha resolt amb l'acceptació a tràmit de l'euroordre contra Clara Ponsatí -no sense un toc d'atenció de Brussel·les al futur cap de la seva diplomàcia, Josep Borrell-, mentre Toni Comín i Lluís Puig ja tenen data per comparèixer a Bèlgica.

El Suprem ha obligat la Junta Electoral a facilitar el vot dels antidisturbis desplaçats a Catalunya -segur que Vox somriu- i de mutu propi ha acceptat finalment la trobada gegantera de diumenge a Sant Joan de Vilatorrada, però no sembla que hagi de rectificar amb la negativa a Oriol Junqueras per ser candidat. Mentre, Josep Rull, Jordi  Turull i Jordi Sànchez demanen la nul·litat de la sentència per vulneració de drets fonamentals i es coneixen nous detalls de l'operació Judes que desmunten algunes de les acusacions de terrorisme -els detinguts, però, segueixen entre reixes. I el PSOE ha seguit fent campanya -judicial- des de la Moncloa en portar Roger Torrent i la mesa del Parlament al TC per admetre el debat de l'autodeterminació.


La proposta

Precisament des de la publicació de la sentència del procés, sembla que la iniciativa independentista ha deixat de pertànyer als partits per passar de nou a liderar-la la societat civil, amb nous actors com l'enigmàtic Tsunami Democràtic. Aquest espai precisament ha fet la proposta més agosarada del dia -i no precisament electoral-, "un 11-S de tres dies" a partir de dilluns. Qui esperi descansar l'endemà de la campanya i la nit electoral, que s'ho repensi. De fet, no podrà desconnectar ni en la jornada de reflexió de demà, ja que aquells que no pugin a celebrar la Diada de la Catalunya Nord a Perpinyà tenen més de 300 actes organitzats pel Tsunami al territori, amb l'epicentre a Barcelona, amb un macroconcert a plaça de Catalunya.


L'estirabot

"La victòria de Sánchez seria la derrota de la nació espanyola". La indomable cap de llista del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha ignorat el gir moderat de Pablo Casado i ha tornat a titllar de "traïdor" el líder del PSOE -un terme que el líder dels populars fa mesos que no empra- i, obviant també les propostes recentralitzadores i amenaçadores dels socialistes, ha acusat Sánchez de tenir ja preparat un acord amb ERC fins al punt de quasi d'excloure'l de "la nació espanyola".


La dada

Mentre els partits remenen els seus darrers tràckings i enquestes, l'absurda prohibició de difusió dels quals resta vigent des de dimarts, l'interès pel mercat de les fruites s'ha disparat els darrers dies a Catalunya i a l'Estat. En el darrer informe de cotitzacions publicat a Andorra, l'extrema dreta del cabàs sembla que segueix multiplicant el seu cost, mentre que les taronges cada cop s'ensorren més, trobant-se en aquests moments a preu de saldo. Per la resta, no hi hauria massa variacions, per bé que la fruita més popular moderaria el seu preu i sembla que entrarien per primer cop al cabàs les peces més... ¿cupinyes? -Ai, mare com costa fer-se entendre així!-.