Berlín, 1989: deu rostres per un canvi d'època

D'Erich Honecker a Angela Merkel, passant per Helmut Kohl i Mikhaïl Gorbatxov, la caiguda del Mur i l'ensorrament del bloc soviètic va donar protagonisme a un seguit de figures històriques

Un moment de la caiguda del règim comunista a Berlín.
Un moment de la caiguda del règim comunista a Berlín. | Viquipèdia
09 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:16h
La caiguda del Mur de Berlín va ser un d'aquells esdeveniments que van convertir un poble, en aquest cas l'alemany, en el gran protagonista de la història. Tot hauria estat diferent si la mateixa nit en què els dirigents de la RDA van decidir obrir les fronteres, el portaveu governamental, Günter Schabowski, hagués respost d'una altra manera la pregunta d'un periodista en una roda de premsa nocturna. "Quan entrarà en vigor la mesura?".
 

Retrat de Honecker en un local a la capital alemanya. Foto: Jordi Borràs


Schabowski, sorprès, va respondre: "Fins allà on jo sé, de manera immediata". Quan la notícia de l'obertura del mur va córrer, una allau de gent es va precipitar cap als accessos. 

Però en la caiguda de la frontera de formigó -símbol de la Guerra Freda- hi van jugar un paper important altres figures del moment. Alguns van jugar un rol determinant. D'altres van ser tan sols gestors del moment. Uns altres en foren precursors. Els repassem tots i els situem en el seu context.