La justícia belga deixa en llibertat Comín i Puig després de comparèixer per l'euroordre

Els exconsellers utilitzaran les declaracions de Pedro Sánchez sobre la Fiscalia en la seva estratègia de defensa per evitar ser extradits a Espanya

Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret, en una imatge d'arxiu
Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret, en una imatge d'arxiu | ACN
07 de novembre del 2019
Actualitzat a les 17:38h
En llibertat els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig després de comparèixer voluntàriament aquest matí davant la justícia belga per l'euroordre de Pablo Llarena. El jutge belga ha decidit deixar-los en llibertat sense fiança i amb la possibilitat de marxar del país si abans li ho comuniquen i amb l'obligació de comparèixer quan els hi sigui requerit. Són les mateixes condicions que va dictar el jutge en el cas de Carles Puigdemont. 

Comín i Puig resten ara a l'espera que el tribunal de primera instància belga que porta el cas els citi a declarar, previsiblement abans de quinze dies, per entrar a fons en la qüestió. Els dos exconsellers ja han avisat que que demanaran l'ajornament de la vista, com també va fer la defensa de Puigdemont.

En declaracions davant dels mitjans, Comín i Puig han assegurat que la seva defensa aprofitarà les declaracions dels últims dies de Pedro Sánchez sobre la Fiscalia, perquè reforcen la idea que a l'estat espanyol no tindrien garanties d'un judici just. Han dit també que el jutge ha tingut en compte que s'han presentat voluntàriament i l'arrelament que tenen al territori a l'hora de decidir deixar-los en llibertat a l'espera de ser citats novament.

A diferència del cas de Clara Ponsatí, la justícia sí que ha admès a tràmit l'euroordre, un fet que no preocupa als exconsellers. "Hauríem sortit frustrats si no l'haguessin admès a tràmit, tenim ganes de poder entrar al fons de la qüestió", ha dit Puig.

Llarena va activar una nova euroordre contra Comín i Puig pels delictes de sedició i malversació, en el cas del primer, i de malversació i desobediència, en el cas del segon. El magistrat del Suprem també va emetre una ordre d'extradició contra l'exconsellera Clara Ponsatí, exiliada al Regne Unit. Ahir, les autoritats policials britàniques van rebutjar tramitar-la i van demanar al govern espanyol informació addicional sobre la sedició.