Un centenar de persones protesten a Barcelona contra l'especulació immobiliària

La PAH ha entrat en una de les oficines del BBVA per exigir una explicació sobre els fons voltor i la venda dels seus habitatges al mercat estranger

Protesta de la PAH a Barcelona
Protesta de la PAH a Barcelona | Ariadna España
Ariadna España
06 de novembre del 2019
Actualitzat el 08 de novembre a la 13:42h

La Plataforma d'Afectats/des per la Hipoteca (PAH) ha organitzat aquest dimecres una concentració per protestar contra la bombolla immobiliària i l'especulació. Un centenar de persones han respost a la crida que el moviment ha fet a escala de tot l'Estat i s'han concentrat a la plaça Catalunya de Barcelona.

La PAH abandera la lluita contra l'especulació immobiliària per donar suport a aquelles persones que no poden pagar la hipoteca, fins i tot després de perdre l'habitatge, amb un deute elevat dels bancs. Amb aquesta reivindicació com a lluita principal, avui la plataforma s'ha concentrat a plaça Catalunya.

Els manifestants, a banda de pancartes amb lemes reivindicatius com "lloguer social para las familias" o "Mama, cuándo vamos a casa?", han començat a fer pompes de sabó per "punxar" la bombolla immobiliària."Les bombolles de sabó haurien de ser les úniques que existissin", han reivindicat a través del seu comunicat llegit a la plaça.

La portaveu de la PAH, Lucia Delgado, ha exigit el compromís del govern que es formi a partir del 10-N, "sigui el que sigui", de garantir el dret de l'habitatge. "No més eleccions i més inversió en habitatges dignes", s'escoltava de fons entre els manifestants. La portaveu ha recalcat que la concentració és una "acció reivindicativa i de sensibilització" i s'està repetint en diferents ciutats del territori espanyol. Un desnonament més a Barcelona

Al mateix temps que la plataforma es concentrava al centre de Barcelona, una de les companyes de la PAH estava patint un desnonament obert - una acció que es duu a terme sense previ avís i que la plataforma ja ha denunciat - a plaça de Sants. Finalment, la plataforma no ha pogut aturar el desnonament de la Cecília.

En un desnonament obert, la família no té constància ni de la data ni de l'hora en què es dura a terme el desnonament. Això implica que la família pot estar setmanes o mesos esperant que s'efectuï. Davant aquesta situació, Delgado ha remarcat que, des de la plataforma, consideren que és un desnonament "il·legal", ja que aquesta manera d'actuar implica una "desprotecció total de la família". "Allà on les institucions protegeixen els lobbys financers, la ciutadania organitzada és la que rescata a les persones", ha afegit.

Protestes contra els fons voltor del BBVA

Després de la concentració a plaça Catalunya, els manifestants s'han dirigit a una de les oficines del BBVA situada a passeig de Gràcia. Han escollit aquesta entitat bancària perquè, segons la plataforma, reuneix tot el que reivindiquen: "ens han estafat, ens han desnonat i ara ven els nostres habitatges a fons voltor".

Amb el lema "El banc roba i el govern col·labora", els manifestants s'han presentat dins de l'oficina per fer pressió i evitar que segueixin desnonant a més famílies. La plataforma ha assegurat que, si segueixen desnonant, es "plantaran" a les oficines bancàries "les vegades que faci falta".Els manifestants han exigit una ampliació del parc públic d'habitatges i han denunciat que els bancs venguin les seves cases al mercat estranger. A més, han assegurat que, si fos necessari, traslladarien les seves queixes a Europa.

Possibles negociacions amb l'entitat bancària

Juan León, encarregat de negociar els casos d'hipoteques, ha acceptat tenir una reunió amb la plataforma, fora de l'oficina, per escoltar les seves demandes. Els manifestants han assegurat que no es mouran fins que León no arribi.

La plataforma estava a l'espera que León baixés de Terrassa i s'apropés a l'oficina del BBVA de Barcelona. Mentrestant, la "festa reivindicativa" seguia a peu de carrer amb càntics contra l'entitat bancària i cançons amb lletres pròpies de la plataforma: "Abans no compraven tantes comissions i donaven rendibilitat. Fins i tot et premiaven per estalviar".Finalment, i després d'hores manifestant-se a Barcelona, la plataforma ha aconseguit un compromís per escrit de León per tenir una reunió la setmana que ve. Els afectats per la hipoteca tenen una altra oportunitat per fer ressò de les seves protestes, però, ara, la incògnita és: quina serà la decisió del BBVA?
Arxivat a