Cruz també avisa que el govern espanyol pot «instar» la Fiscalia a demanar l'extradició de Puigdemont

El president del Senat defensa la separació de poders però avala el compromís de Sánchez d'aconseguir l'extradició de Puigdemont

Manuel Cruz, en una foto d'arxiu
Manuel Cruz, en una foto d'arxiu | Adrià Costa
06 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:28h
Pocs minuts després que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, insinués que l'executiu controla les decisions de la Fiscalia, el president del Senat, Manuel Cruz, s'ha expressat en termes similars en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Preguntat pel compromís adquirit per Sánchez de materialitzar l'extradició de Carles Puigdemont, Cruz ha avisat que el govern espanyol pot "instar" la Fiscalia a "un cert comportament". 

El president del Senat ha defensat que és el ministeri fiscal qui ha "d'executar" la petició però ha parlat d'una cadena entre l'executiu i la Fiscalia que no impedeix l'autonomia d'aquesta.

La postura de Sánchez i Cruz contrasta amb l'exhibida pel govern espanyol en altres ocasions. Per exemple, el juliol del 2018 la portaveu de l'executiu Isabel Celáa, va assegurar que el govern espanyol no instaria el Fiscal General a demanar l'alliberament dels presos polítics. "No donem instruccions a un òrgan independent", va dir aleshores la portaveu.

De fet, en la roda de premsa d'aquest dimecres Cruz ha entrat en contradicció amb si mateix, ja que prèviament havia assegurat que, com a president del govern, Sánchez no disposava de "cap eina" per materialitzar l'extradició de Puigdemont. 

La "fàbrica de simpatitzants" de Vox

Cruz també ha mantingut la mateixa línia de discurs encetada aquest dimarts per Iceta en un míting a Sant Boi de Llobregat. Si ahir el primer secretari del PSC va responsabilitzar l'independentisme de l'ascens de Vox, avui el president del Senat ha considerat que ha estat una "fàbrica de simpatitzants" del partit d'ultradreta.

Segons Cruz, tot i no desitjar-ho l'independentisme ha contribuït a l'ascens del partit de Santiago Abascal, igual que la immigració o el feminisme. "És evident que l'independentisme és pacífic i no té res a veure amb Vox, però això no impedeix que pugui provocar un efecte indesitjat però pervers", ha valorat.

Un ascens de la ultradreta que Cruz -i també les enquestes- preveu que tingui com a conseqüència una davallada de la representació de Ciutadans al Congrés.  "La intransigència d'algunes forces polítiques bloquejant la formació de govern té els seus efectes", ha argumentat el president del Senat.