Sánchez, Casado, Rivera i Abascal pugnen per qui és més dur contra l'independentisme

El líder del PSOE busca perfil presidencial anunciant canvis en el govern i llistats de propostes, mentre Iglesias li retreu que usi Catalunya per aplanar un acord amb la dreta

Casado, Sánchez, Abascal, Iglesias i Rivera, en el debat electoral d'aquest dilluns.
Casado, Sánchez, Abascal, Iglesias i Rivera, en el debat electoral d'aquest dilluns.
04 de novembre del 2019
Actualitzat a les 23:52h
Els cinc principals presidenciables espanyoles han obert l'únic debat electoral entre ells confrontant les postures sobre Catalunya. Excepte Pablo Iglesias, la resta han pugnat per qui seria més dur per frenar el procés català, començant per Pedro Sánchez, que ha promès reformes per implementar una assignatura comuna a l'Estat sobre "valors constitucionals", tornar a penalitzar els referèndums al codi penal com ho va fer José María Aznar i canviar la llei per impedir "l'ús sectari de TV3".

Pablo Casado, Santiago Abascal i Albert Rivera han anat més enllà, retraient els pactes de les altres forces amb l'independentisme o el nacionalisme en diferents moments des de la Transició, transferències de competències incloses, o reclamant l'aplicació del 155 ja, en el cas dels líders de Vox i Cs. Aquest darrer, fins i tot, ha mostrat una llamborda que ha assegurat que era de la plaça Urquinaona i que es llençava sobre policies o també "sobre comerciants". Iglesias ha criticat que Sánchez vulgui usar Catalunya com a excusa per pactar amb la dreta.

En el bloc sobre polítiques socials, els candidats de dretes s'han fet retrets mutus i el candidat del PSOE ho ha aprofitat per buscar un perfil presidencial, enumerant possibles canvis en els ministeris o llistats de propostes.