El PSC entra al cos a cos amb ERC i la responsabilitza de la declaració d'independència

Ábalos reivindica el diàleg dins la llei per abordar el "desafiament" a Catalunya

Ábalos i Iceta a Sant Joan Despí
Ábalos i Iceta a Sant Joan Despí | ACN
03 de novembre del 2019
Actualitzat a les 22:36h
El PSC aspira a guanyar les eleccions a Catalunya i per això és necessari superar a ERC, que va imposar-se el 28-A i a qui les enquestes atorguen de nou el lideratge. El PSC ha rivalitzat amb els republicans des de la precampanya i aquest diumenge el primer secretari, Miquel Iceta, ha entrat al cos a cos i ha responsabilitzat ERC de la declaració d'independència del 2017. "Van rebentar-li la paradeta a Puigdemont", ha assegurat en un míting a Sant Joan Despí en referència a ERC, "llops amb pell de xai".

Iceta ha defensat que el partit d'Oriol Junqueras va ser el causant que Puigdemont no convoqués finalment eleccions. "Hi ha gent que viu del conflicte perquè si no es quedarien sense saber què dir. No se sent prou forta la nostra veu", ha afirmat Iceta.

El primer secretari socialista ha insistit en l'esquema del partit durant la campanya del 10-N. Si el 28-A el principal rival a batre era la dreta, ara el PSC hi afegeix l'independentisme. Tots dos actors, segons Iceta, pretenen desmobilitzar. El líder dels socialistes ha retret al Tsunami Democràtic que hagi convocat una mobilització per al 9 de novembre, jornada de reflexió. "Diuen que intentaran pertorbar el dia sagrat".

El PSC s'ha tornat a reivindicar com a garant de l'equidistància entre els independentistes -grup en què el partit inclou els comuns- i la dreta: "S’ha polaritzat tot molt i nosaltres som radicalment moderats. Radicalment catalanistes.

Evitar una "cronificació"

Una polarització que per als socialistes ha provocat una "crisi de convivència" que volen evitar que es "cronifiqui". Així s'ha expressat el ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. 

La suposada crisi de violència té com a conseqüència, segons el PSOE, un augment de la violència a Catalunya i Ábalos ha responsabilitzat el Govern de "promoure-la" i d'"animar-la".

​El responsable d'Organització del PSOE ha retret a la dreta la falta de propostes per a Catalunya. "Hi ha alguna proposta o tot es redueix a reprimir i negar el desafiament?", s'ha preguntat.

El ministre ha centrat la seva intervenció a alertar dels "perills" que suposaria una victòria de la dreta i a responsabilitzar Podem de la situació de "bloqueig" que viu l'estat espanyol. "Els socialistes som al centre del ressentiment i de la frustració per als que no saben perdre", ha dit.

Ábalos ha retret a Podem que exigeixi que "el canvi" passi "per ells en primera persona". El ministre també ha defensat que el PSOE no es planteja pactar amb el PP per garantir que la presidència continuï a mans de Pedro Sánchez. "El següent que diran és que pactem amb Vox", ha ironitzat.