El liberalisme de Cs no cola: menys del 15% d'espanyols el defineix així

Els enquestats pel CIS defineixen el partit de Rivera com a conservador, en especial a Catalunya, on el situen prop de la dreta extrema

29 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:27h
Albert Rivera, en un vídeo, mostrant una samarreta on es defineix com a liberal ibèric.
Albert Rivera, en un vídeo, mostrant una samarreta on es defineix com a liberal ibèric. | Cs
Les enquestes no són gens favorables a Ciutadans i, malgrat que el baròmetre del CIS no li és tan dur com d'altres sondejos, assenyala que podria perdre la meitat dels escons i que, a Catalunya, passaria de cinc a tan sols dos. L'apel·lació al centre d'Albert Rivera no qualla, després dels pactes de dretes a Andalusia o Madrid i de manifestar-se al costat de Vox diversos cops, i tan sols un 14,6% dels enquestats defineix la seva formació com a liberal, tal i com vol etiquetar-se ella.

Per contra, més del doble de les respostes, un 33,2%, afirma que Cs és un partit conservador, de la mateixa manera que defineixen principalment el PP (56,7%) i Vox (41,3%). Igualment, només un 5,8% dels espanyols creu que la formació de Rivera és progressista -com es definia en els seus inicis-, més o menys com el 5,3% que la veu demòcrata cristiana. Un 25,9%, però, no sabria definir aquest partit. Pel que fa al PSOE, quasi la meitat el veu com a socialista (47,4%), mentre que Podem seria sobretot comunista (29,3%) o progressista (16,5%).

Si es filtren les preguntes per record de vot, només aquells que a l'abril van votar Cs creuen de forma una mica rellevant que aquest és un partit liberal, per bé que només el defineixen així el 27,2% dels seus electors, mentre que un 18,9% el veu com a conservador i un 15,9%, com a progressista -el triple que la mitjana estatal-. De fet, Pedro Sánchez va ironitzar fa uns dies sobre Rivera referint-s'hi com un "liberal ibèric" i aquest va respondre afirmant que usaria aquesta denominació, que no acaba de fer-se creïble, fins i tot amb samarretes amb aquesta expressió.