Foment i Pimec s'alineen en favor de la negociació per resoldre el conflicte

Les dues patronals asseguren en un manifest conjunt que "correspon a la classe política i no a la justícia" canalitzar la crisi cap a la via del "pacte"

Dirigents de Foment i Pimec en l'acte empresarial d'avui.
Dirigents de Foment i Pimec en l'acte empresarial d'avui. | Pep Martí
23 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 20:05h
Les patronals Foment del Treball i Pimec han assegurat avui que "la sortida al greu conflicte que viu Catalunya és política" i passa per la "negociació, la transacció i l'acord, única via en democràcia per resoldre els conflictes". Així ho proclamen en el manifest conjunt A favor del progrés de Catalunya, que han presentat avui a la seu de Foment del Treball els presidents d'aquesta organització, Josep Sánchez Llibre, i de Pimec, Josep González.

En un altre moment del document, afirmen que "correspon a la classe política i no a la justícia liderar un cop més la canalització i conducció d'aquest conflicte a l'escenari del pacte". Les dues entitats patronals asseguren que els recents fets han tingut un "impacte negatiu que cal redreçar, alhora que han malmès, en part, la imatge" de Catalunya. I fan una "condemna sense pal·liatius" dels brots de violència produïts.

Els empresaris reclamen que els governs espanyol i català han de recuperar la relació institucional perduda "deixant de banda els interessos electoralistes" i exigeixen també un diàleg "sense excuses" entre el Govern català i la resta de forces polítiques.    

La posada en comú de les dues organitzacions patronals té una enorme transcendència, ja que Foment i Pimec arrossegaven una llarga història de conflicte entorn de la representativitat patronal i també per discrepàncies envers la situació política. Avui, l'acte conjunt es pot considerar històric, ja que escenifica la suma de forces del gruix de l'empresariat català. 

"Demanem lideratge" 

Per reblar la unió de les corporacions econòmiques eren presents a l'acte i han donat suport al manifest Jordi Mestre, president del Gremi d'Hotels de Barcelona; Antonio Torres, president de Salut i Social de Pimec; Josep Soto, president de Pimec Joves, i Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. Esteva ha afegit els elements essencials que el document expressa en altres paraules: "Demanem lideratge als presidents Torra i Sánchez" i ha explicitat el rebuig a la violència, el convenciment que la sentència no és la solució i la necessitat d'uns nous valors.  

En la cloenda de l'acte, Josep González, el president de Pîmec, ha qualificat d'"històric" l'acte conjunt, ha tingut un record explícit als condemnats, cosa que ha provocat un fort aplaudiment. Ha reclamat que la classe política estigui a l'alçada del moment i que la societat civil farà el que sigui necessari per resoldre el conflicte. "Encara som a temps", ha afegit per la seva banda Josep Sánchez Llibre. El president de Foment ha insistit en "la recuperació de la reputació de Catalunya i la nostra imatge internacional, com també la marca de Barcelona", reclamant al president Torra que es posi al davant de la situació. 

Els darrers dies, els esforços per escenificar una posició consensuada per part de l'empresariat davant la sentència de l'1-O i les reaccions de protesta que s'han desfermat han estat constants. Ahir mateix, a la Nit de l'Empresari de la Cecot, van ressonar crits de "Llibertat!", referits als condemnats. Antoni Abad, president de l'organització terrassenca, es va mostrar molt crític amb la resposta del govern espanyol a la crisi ("L'Estat ens decep"), alhora que va condemnar durament els brots de violència. Abad va recordar que en tots els anys de procés i grans concentracions populars, "no s'ha trencat ni una ampolla".

En el mateix acte, Sánchez Llibre va mostrar la "preocupació" de l'empresariat per la situació generada amb els incidents, va fer una crida per superar el component emocional de l'actual situació, i va reclamar al president Quim Torra que liderés "la recuperació del prestigi de Catalunya", així com fer tots els possibles perquè els esdeveniments de la darrera setmana no es repeteixin.