Aragonès es converteix en l'únic fil de diàleg amb Madrid

La Moncloa veu en el vicepresident l'"interlocutor vàlid" que assegura que ja no és Quim Torra, però la comunicació s'ha limitat a uns missatges que no s'han concretat en res

Pere Aragonès i Adam Majó, aquest dimarts
Pere Aragonès i Adam Majó, aquest dimarts | ACN
22 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 23:21h
Quarta trucada del president Quim Torra, però el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, segueix sense respondre per molt urgent que sigui la situació. Ni vol ni pot, expliquen des de l'òrbita socialista mirant amb preocupació les enquestes que dibuixen un 10-N que no havien previst. Per al govern socialista, el president de la Generalitat ja no és un "interlocutor vàlid", cosa que no vol dir que no mantingui un mínim fil obert amb algun membre del Govern. I aquest és el vicepresident i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès.

La coordinació entre el ministre Fernando Grande-Marlaska i el conseller Miquel Buch és evident i notòria. És, de fet, l'únic canal entre els dos governs que funciona amb fluïdesa. Això No passa el mateix, però, entre dos presidents que sembla que han esgotat ja tota possibilitat de, ni tan sols, mantenir una conversa telefònica. Fins i tot Sánchez ha ironitzat sobre que Torra va fent "trucades cada dia" tot vantant-se de no agafar-li el telèfon fins que no dialogui ell amb els catalans que no són partidaris de la independència. Per molt que Torra hagi condemnat en diverses ocasions la violència, des de la Moncloa segueixen insistint que no ho fa amb la suficient contundència. Els socialistes afirmen, però, que no passa el mateix amb Aragonès, tot i que les versions disten.

Si bé després d'encaixar dures crítiques per no haver estat capaç de dialogar amb Torra i de visitar només els policies ferits des de Moncloa hi havia interès en fer públic que es manté una interlocució amb Aragonès, aquests contactes, segons els republicans, es limiten a un intercanvi de missatges amb la vicepresidenta Carmen Calvo que Torra coneixia i que no s'han traduït en què Sánchez s'assegués a negociar. Amb tot, el vicepresident sí que ha teixit contactes amb altres agents de Madrid i dirigents com el líder de Podem, Pablo Iglesias. 

Un paper que és una arma de doble tall

Tot i això, aquest dimarts el líder del PSC, Miquel Iceta, ha tornar a insistir en una entrevista a TV3 que "és possible mantenir una relació amb el vicepresident i no amb el president". L'afirmació és una arma de doble tall per a Aragonès, a qui el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ja ha assenyalat en una entrevista a NacióDigital com el dirigent amb més punts per ser candidat a la presidència de la Generalitat. Per una banda, que se'l visualitzi com a interlocutor vàlid el reforça en la cursa dels republicans per aconseguir aquesta fita. Més encara en un moment en què el lema sit and talk promogut per moviments com Tsunami Democràtic ha fet fortuna. Per una altra, que des del govern espanyol se l'erigeixi en interlocutor alimenta les suspicàcies amb Junts per Catalunya en plena crisi del Govern i també atia crítiques del sector que alimenta la tesi que els republicans estan pactant amb Madrid.

De fet, quan era Mariano Rajoy qui estava a la Moncloa, ja es va buscar també alimentar que hi havia una relació fluïda entre Junqueras i l'aleshores vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. El propi líder d'ERC reconeix que, des de la discrepància, procurava mantenir un fil de diàleg que, de totes maneres, tampoc va servir per canalitzar el conflicte polític. Al contrari, va empitjorar i va derivar en la causa judicial per la qual ha estat condemnat a penes d'entre 13 i 9 anys l'anterior Govern. 

Els socialistes volen eleccions i un canvi a la Generalitat

Fonts socialistes expliquen que Sánchez està convençut que no serà possible establir un diàleg amb el Govern de la Generalitat fins que no hi hagi unes eleccions catalanes i hi hagi un nou president i una nova composició de l'executiu català. I és en aquest context que s'interpreta que la crisi oberta entre JxCat i ERC arran de la gestió dels aldarulls però també de la proposta unilateral de Torra d'exercir l'autodeterminació abans del 2022 pot contribuir a precipitar la convocatòria electoral. D'aquí que la sospita als republicans sigui que els socialistes busquen posar el dit a la nafra perquè acabin havent-hi eleccions a curt termini. De fet, el PSC, com també Cs, PP i els comuns, ha demanat la dimissió de Quim Torra en reiterades ocasions.  

Precisament quan els socialistes exhibeixen que sí que parlen però que ho fan amb Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, ha facilitat la tramitació de la proposta de resolució de rebuig a la sentència i sobre l'autodeterminació impulsada per JxCat, ERC i la CUP. El dirigent, que precisament té aspiracions també de ser candidat dels republicans, s'ha mostrat disposat a assumir les possibles conseqüències penals que es derivin d'una acció que considera imprescindible per "defensar la llibertat d'expressió". Curiosament, el PSC ha fet esforços per rebaixar les pretensions del text, que situa ara en el terreny declaratiu i que considera que no va més enllà de "manifestar una disconformitat".
Arxivat a