Torra insta Buch a «depurar» responsabilitats als Mossos

El president de la Generalitat reclama al conseller d'Interior encetar les investigacions necessàries davant les actuacions que no hagin estat "pertinents" durant les protestes

Quim Torra i Meritxell Budó, aquest dimarts al Palau de la Generalitat
Quim Torra i Meritxell Budó, aquest dimarts al Palau de la Generalitat | Govern
22 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:43h
La reunió del Govern d'aquest dimarts ha tingut caràcter excepcional per dos motius: s'han adoptat acords de rebuig a la sentència i per instar al diàleg al govern espanyol -de moment, tancat en banda- i perquè després de la trobada ha comparegut el president de la Generalitat, Quim Torra. Després de llegir l'acord adoptat contra el veredicte del Tribunal Suprem i a favor de l'autodeterminació, Torra ha anunciat que ha instat el conseller d'Interior, Miquel Buch, a "depurar responsabilitats" als Mossos.

Segons el president, calen les "investigacions" necessàries a nivell intern per tal de "depurar" totes aquelles pràctiques que no hagin estat "pertinents". Així ho ha fet constar en la reunió del Govern d'aquest dimarts, a porta tancada, i ha estat assumida per tots els consellers. També ho ha estat una proposta que impulsarà per tal que al Parlament hi hagi una comissió d'investigació pels fets dels últims dies que compti amb la presència del Síndic de Greuges i també d'entitats cíviques i pels drets humans.

Abans de la compareixença del president, anunciada mitja hora abans que es produís, qui ha donat explicacions públiques ha estat Buch, que aquests últims dies s'està convertint en una de les veus qüestionades per l'actuació dels Mossos en les protestes. El conseller, des de la seu d'Interior, ha volgut traslladar "confiança" en el cos policial i ha indicat que s'estan revisant "totes les imatges de principi a fi". Si cal, ha apuntat, es produiran "investigacions internes", just el que li demana el president.

Diàleg enrocat

La idea força que està intentant exhibir aquests dies el Govern és que la Generalitat està disposada a encetar un "diàleg sense condicions" amb la Moncloa, però que Pedro Sánchez no agafa el telèfon a Torra. De fet, el president l'ha trucat per quarta vegada aquest dimarts, també sense èxit. Qui sí que manté contactes amb el govern espanyol en funcions és el vicepresident Pere Aragonès, que ha parlat amb la seva homòloga Carmen Calvo al llarg dels últims dies. Això no suposa "cap crisi", ha dit Torra, perquè Aragonès l'informa puntualment del contingut de les trucades existents.
 
"Aquí qui queda malament és Sánchez, també a nivell internacional", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha aprofitat per tornar a condemnar la violència en la línia del que li demana el líder del PSOE i ja havia fet en almenys cinc ocasions al llarg de l'última setmana. El Govern, en aquest sentit, ha posat per escrit que "reitera la condemna a tots els actes de violència" que s'han produït, i ha traslladat el seu "escalf" a totes les persones ferides, a les quals desitja una ràpida recuperació.