VÍDEOS i FOTOS Calma tensa i primers enfrontaments al centre de Barcelona

Antiavalots de la policia espanyola han protagonitzat diverses càrregues i cops al cap a persones assegudes a la plaça Urquinaona

Milers de persones assegudes a la plaça Urquinaona
Milers de persones assegudes a la plaça Urquinaona | Martí Urgell
Andreu Merino / Victor Rodrigo
19 d'octubre del 2019
Actualitzat el 20 d'octubre a les 0:47h
Milers de persones s'han mobilitzat pels carrers del centre de Barcelona per protestar i criticar les actuacions policials de la jornada de vaga general i de tota la setmana. Després d'hores de mobilització pacífica, des d'Urquinaona fins al passeig Lluís Companys, milers s'han quedat a la zona cèntrica de Barcelona per protestar, on s'estan vivint moments de tensió amb la policia desplegada.

Un centenar d'aquests manifestants s'han assegut a terra, davant del cordó policial format per Mossos i Policia Nacional, com a "barricada humana" entre la concentració i els agents de seguretat. En diverses ocasions s'han llençat objectes i s'han viscut moments de forta tensió, amb amenaces dels Mossos d'una intervenció.

Els CDR, l'ANC, la CUP i Arran han convocat aquesta nova mobilització a la plaça d'Urquinaona a partir de les sis de la tarda amb el lema "Prou repressió". La plaça va ser l'epicentre de les càrregues policials i els incidents que se'n van derivar durant la jornada laboral d'aquest divendres.
 

Tant els Mossos d'Esquadra com la policia nacional espanyola han fet registres a totes les persones que volien accedit a la plaça cèntrica de Barcelona per afegir-se a les manifestacions. No s'ha registrat cap incident en cap de les entrades ni tampoc de cap persona que dugués res improcedent.
 
 
S'han viscut diversos moments de tensió entre els manifestants i la policia nacional espanyola, que ha intentat passar pel mig de la concentració amb els antiavalots i les furgonetes policials.
 
  Un cop la tensió ha disminuït, ha durat uns minuts, la manifestació s'ha dirigit en direcció Arc de Triomf per enfilar el Parc de la Ciutadella. Els presents han entonat diversos càntics contra els dos cossos policials i demanant també la dimissió del conseller Miquel Buch.
  La manifestació ha arribat al passeig Lluís Companys i han protestat davant la façana del TSJC durant una hora i mitja, en un ambient festiu i sense cap incident. Tot i la marxa cap a aquesta zona, centenars de persones s'han quedat a la zona de la plaça Urquinaona on els ànims s'han anat escalfant amb el pas de les hores.
 

Milers de persones assegudes a la plaça Urquinaona Foto: Martí Urgell


Desenes de persones s'han assegut davant el cordó policial dels Mossos i la Policia Nacional, per demanar que no es llancessin objectes. Tot i això, ampolles de vidre, perdres i altres objectes han estat projectats cap a la línia policial. Els antiavalots han començat a preparar-se per respondre.
 
  Els Mossos amenacen d'intervenció policial a la cruïlla entre el carrer Fontanella i la Via Laietana, que dóna accés a la plaça Urquinaona. Aquest emplaçament va ser una de les zones més calentes en les protestes durant la vaga general, amb diverses fogueres, molts enfrontaments entre policies i manifestants, a més de desenes de ferits.
  Al carrer d'Ausias March, molt a prop de la zona on s'ha iniciat la protesta, s'ha encès una barricada amb molts objectes, com un mur de formigó i diverses tanques. 
  Els manifestants que se situaven a Via Laietana han vist com les furgonetes de la policia han marxat i ho han acabat celebrant com una victòria. Els aldarulls han començat a produir-se per altres zones de la ciutat, fins al carrer Pelai i les Rambles, amb diversos actes vandàlics.
 
 
 
 

Col·lectius contra les forces de seguretat espanyoles

Els col·lectius convocants exigeixen "l'expulsió" de la Guàrdia Civil i la policia nacional espanyola de Catalunya, l'alliberament de les persones detingudes durant els incidents en les protestes contra la sentència i la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch. 

Des que dilluns van començar les protestes per la sentència la policia ha detingut 171 persones arreu de Catalunya. Només ahir els Mossos en van detenir 54. Per la seva banda, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va fer un total de 89 assistències durant les diferents protestes.

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha sortit al pas de la convocatòria de rebuig a les actuacions policials fent una crida a "la gent de pau" per defensar "el legítim dret a protesta". Rufián demana posar fi a la "violència de porra i barricada" i a fer una "barrera humana" entre els manifestants i els cossos policials. 

En Peu de Pau també ha convocat a dos quarts de sis a la pla&ccet;l'apropiació" per part de "líders polítics" de la convocatòria a la plaça.
Arxivat a